Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szent Cecília
Akác virágzás  si.
Kampányoló püspök a bálteremben
2010-02-15 Forrás: Evangélikus Egyház
Ha lenne Magyarországon igazi, baloldali értékeket követő párt, akkor az egyháznak támogatnia kellene, mert a baloldali értékek egyben keresztény értékek is. Ilyen párt azonban nem létezik – mondta pénteken a Fidesz–KDNP kampánygyűlésén Hódmezővásárhelyen Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök.
A Fidesz–KDNP kampánygyűlésére megtelt a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szálló bálterme. Többnyire nyugdíjas korú emberek ültek a széksorokban. A Fidesz és a KDNP helyi elnökén, illetve Lázár János polgármester-országgyűlési képviselőn kívül Kiss-Rigó László szegedcsanádi megyés püspök és Navracsics Tibor, a Fidesz frakciójának vezetője szólt a választókhoz.

Rákay Philip Hír TV-s műsorvezető felvezetőjében számba vette, hány végeláthatatlan napot, órát és percet jelentett az a nyolc év, amióta nincsenek hatalmon. Erre utalva kezdte úgy a beszédét Kiss-Rigó László, hogy „ötven-egynéhány nap múlva valamennyien főnixmadárként szárnyalhatunk”. A püspök hangsúlyozta: nemcsak magánemberként, hanem egyházmegyéje képviseletében is beszél, amikor a Fidesz–KDNP szövetséget és Lázár Jánost ajánlja a szavazóknak. Úgy érzi, mondta, valahányszor Hódmezővásárhelyre érkezik, „szellemi-lelki oázisba” kerül. Olyan volt az elmúlt nyolc év a püspök szerint, mint a kommunizmus idején tett katonai szolgálata: értelmetlen, elvesztegetett idő. Kitért arra is, hogy egyházi vezetőként miért vesz részt egy kampánygyűlésen. Ha több olyan párt lenne, amely a közjót más és más szempont szerint ugyan, de őszintén próbálná megvalósítani, akkor nem lenne szerencsés elmenni egy püspöknek egy párt rendezvényére, a többire pedig nem. A focikedvelő püspök a futballból vett hasonlattal úgy fogalmazott: ha egy bajnokságban több népszerű csapat is van, ahol mindenki profi, becsületesen és sportszerűen küzd, akkor nem volna illendő, hogy egy hitoktató a hittanórán arra buzdítson, hogy csak egynek szurkoljanak a tanítványai. De ha ilyen csapat csak egy van, mert az összes többi sportszerűtlen, doppingol, pénzmosodaként működik, akkor bátran mondhatja a példabeszédbeli hitoktató, hogy azért kell csak egy csapatot támogatni, mert a többi nem méltó rá.

Ha lenne Magyarországon igazi, baloldali értékeket követő párt, akkor az egyháznak támogatnia kellene, mert a baloldali értékek egyben keresztény értékek is. Ilyen párt azonban nem létezik –mondta a püspök, aki szerint a kirekesztő szekularizáció hívei nem az állam és az egyház együttműködésére törekszenek, hanem arra, hogy az egyházat kirekesszék a közéletből. A keresztény értékrendet egyedül a Fidesz–KDNP szövetség képviseli hitelesen. Egyházi vezetőként Kiss-Rigó László nem azt várja a hatalomra kerülő pártoktól, hogy több anyagi támogatást adjanak az egyházaknak, vagy a keresztény értékrendet támogassák, hanem azt, hogy a józan ész és az igazságosság szempontjait kövessék.

Navracsics Tibor arról beszélt, hogy nehéz idők jönnek, de minél erősebb lesz a Fidesz és a KDNP, annál inkább vissza tudják adni a hitet az embereknek, hogy aki dolgozni és vállalkozni akar, megélhet a jövedelméből. Az áprilisi választás után hivatalba lépő kormány nem a jobboldal, hanem az egész nemzet kormánya lesz – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Lázár János közölte: elszámoltatás lesz, de nem leszámolás. Az eskütétel után azonnal indítványozni fogja a parlament létszámának kétszázra csökkentését, valamint a Büntető Törvénykönyv szigorítását: rendet kell teremteni, és véget kell vetni annak, hogy a segélyt naponta bűncselekményekből lehessen kiegészíteni – fogalmazott. Lázár csak olyan kormánypolitikát támogat, amely „megfékezi a Démászt, a bankokat és a gyógyszergyárakat”. Szerinte a földet is meg kell védeni: annyi földjük legyen a magyar gazdálkodóknak, amennyiből meg tudnak élni – nem kevesebb és nem több. Szociális segélyt csak az kapjon – mondta Lázár –, aki megdolgozik érte, és aki a gyerekeit iskolába és óvodába járatja.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép