Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Clará Szent Antal Mária
A világ jobbítását önmagunk megváltoztatásával kell kezdeni
2010-02-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Nagyböjt első vasárnapján a pápa arra emlékeztette a Szent Péter téren összegyűlt híveket, hogy az egész egyházban a Nagyböjt a bűnbánat, az ima, a karitatív tevékenység és a megtérés ideje. A német hívekhez fordulva hangsúlyozta: a böjtölés lényege az, hogy szabaddá válunk a jóra.
Arról szól, hogy felismerjük, mi a fontos és alapvető, majd eszerint éljünk. Ezt az új életet tapasztaljuk meg Jézus Krisztusban. Ő, aki megérti emberi gyengeségünket, mert hozzánk hasonlóan ő is kísértésbe került, megmutatja, hogy az ember Istenből él.

A Nagyböjt egy hosszú lelkigyakorlat, amely során magunkba tekintünk, hogy meghalljuk Isten Szavát, amely segít bennünket a gonosz kísértéseinek legyőzésében. De hogyan éljük meg ezt az időszakot? – tette fel a kérdést a Szentatya. A lelki „agónia” ideje ez, amit Jézussal élünk meg. Nem büszkeséggel és elbizakodottsággal, hanem a hit fegyverével, vagyis az imával, Isten Szavának hallgatásával és bűnbánattal. Ezáltal a Húsvétot igazságban tudjuk ünnepelni, és készek leszünk keresztségi fogadalmunk megújítására.

A vasárnapi Evangéliumra utalva a pápa rámutatott, hogy a kísértések nem véletlenül kerültek Jézus elé a sivatagban, hanem döntésének következményeként, mivel követni akarta az Atyától rábízott küldetést. Krisztus azért jött el a világba, hogy megszabadítson bennünket a bűntől és attól a csalfa bűvölettől, hogy életünket Istentől függetlenül tervezzük meg. Nem szépen hangzó felhívásokkal tette ezt, hanem személyesen élvonalban küzdve a Kísértő ellen egészen a keresztig. Ez mindenki számára példaértékű: a világot akkor tudjuk megjobbítani, ha önmagunkkal kezdjük. Isten kegyelmével megváltoztatjuk mindazt, ami nem helyén való életünkben.

Az első kísértés, amely elé Jézust állítja az ördög, az éhségből ered. Jézus így válaszol neki: „nemcsak kenyérrel él az ember”. Az sátán megmutatja Jézusnak a világ minden országát, amely az övé lesz, ha imádja őt. A hatalom megtévesztő erejét leplezi le és utasítja vissza itt Jézus. Végül a Kísértő azt javasolja Jézusnak, hogy tegyen egy látványos csodát: vesse le magát a templom tetejéről, angyalai úgyis megoltalmazzák. Jézus azonban így válaszol: „Ne kísértsd Uradat, Istenedet”.

Jézus szembe helyezi az emberi kritériumokkal az egyetlen hiteles ismérvet: az engedelmességet Isten akaratának. Ez is alapvető tanítás számunkra: ha gondolatainkban és szívünkben hordozzuk Isten Szavát, ha ez belép életünkbe, vissza tudjuk utasítani az ördög minden kísértését – figyelmeztetett XVI. Benedek.

A Szentatya végül emlékeztetett, hogy a Húsvétra való előkészületként vasárnap a Vatikánban megkezdődött a Római Kúria lelkigyakorlata a pápa részvételével. Isten áldjon meg mindenkit a lelki megújulásnak ebben a szent idejében – búcsúzott a hívektől XVI. Benedek a vasárnapi Úrangyala végén.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép