Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Munkácsy Mihály: Krisztus mellkép
Leonardo: Szent Anna harmadmagával
„Isten és az egyház tanítása a papi hivatásról”
2010-02-23 Forrás: Magyar Kurír
Az Oltáriszentség kihelyezésével és a vesperás elimádkozásával február 22-én, vasárnap este 6 órakor kezdődött meg a Római Kúria nagyböjti lelkigyakorlata, amely XVI. Benedek részvételével az Apostoli Palota Redemptoris Mater-kápolnájában február 27-éig, szombatig tart. A hét folyamán szünetelnek a pápai audienciák és elmarad a szerdai általános kihallgatás is.
Minden nap reggel 9-kor a laudes, a reggeli dicséret elimádkozása után kezdődik az elmélkedés. Negyed 11-kor kerül sor a napközi imaórára, amelyet újabb meditáció követ. Délután 5 órakor ismét elmélkedéssel folytatódik a lelkigyakorlat. Háromnegyed 6-kor elimádkozzák a vesperást és szentségimádást végeznek a Római Kúria tagjai.

Az elmélkedéseket Enrico dal Covolo szalézi szerzetes tartja, a téma: „Isten és az egyház tanítása a papi hivatásról”. A szerzetes a Vatikáni Rádiónak elmondta: minden napot a papság egy kiváló alakjának bemutatásával zár le, többek között Szent Ágoston, az arsi plébános és II. János Pál példájával.

A hívőnek szüksége van egy olyan meghatározott időszakra, amelynek során lelkében teljesen az Úrra tud figyelni. Ma ennek sajátos jelentősége is van, amikor olyan felgyorsult történelemben élünk, amely az értékek valós hierarchiájának elvesztésével fenyeget. A lelkigyakorlat célja, hogy segítsen rendet tenni életünkben – hangsúlyozta dal Covolo.

XVI. Benedek jelenléte bátorító, hiszen azt jelzi, hogy mindannyiunknak szüksége van ezekre a meghatározó pillanatokra lelki életünk helyreállításához. Arra is emlékeztet bennünket, hogy senki sem lehet szent a maga erejéből. Mindenkinek szüksége van a kegyelemre, a Szentlélek segítségére és az imádságra. Mindannyian vétkezünk és szükségünk van Isten könyörületességére.

Gyakran úgy gondolunk a nagyböjtre, mint a lemondás, a szenvedés, az áldozat liturgikus időszakára, és nem figyelünk ennek a pozitív jelentőségére. Ez az evangéliumi logika: minél inkább megnyílunk önmagunk odaajándékozására, annál inkább megtapasztaljuk a valódi boldogságot. Ez húsvét igazi jelentősége. Idén a pápa különösen arra buzdít, hogy a magasabb rendű igazságosság tanítása szerint éljünk meg a nagyböjtöt. Ez pedig a szeretet, ami abban áll, hogy önmagunkat odaajándékozzuk. Erre hív a nagyböjt és ez boldogságunk egyetlen útja. Ezért határozottan lépjünk erre az útra, annak tudatában, hogy ez nem a halál, hanem egy teljesebb boldogság törvénye – zárta a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatát Enrico dal Covolo, a lelkigyakorlat vezetője.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép