Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Topor Márta  Római pillanat
Rafaello Santi: Szent Mihály és a sárkány
Hogyan változik a világ?
2010-02-24 Forrás: Vatikáni Rádió
Ettore Gotti Tedeschi, a IOR, a Vatikáni Pénzintézet közelmúltban kinevezett új igazgatója nemrégiben egy cikkben fejtette ki észrevételeit a napjainkban kialakult gazdasági világválságról. A nyolcvanas évek végéig mintegy harminc éven keresztül élte át a világ az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháborút. Az állandó fenyegetettség megalapozta a védelmi rendszer fejlesztését előmozdító beruházásokat, ami Amerikában erős gazdasági növekedéssel járt együtt.
Ám akkoriban, egy kevésbé globalizált világban a hadiipari beruházásokból és kutatásokból az ipari szektor más ágazatai is profitáltak. Azonban a nyolcvanas évek vége felé a neomalthusiánusok hamis előrejelzései, valamint a nyugaton állandósuló demográfiai csökkenés a gazdasági fejlődés folyamatos lassulását eredményezte, mellyel együtt járt a hadiiparba invesztált pénzek apadása is.

A gazdasági visszaesés kompenzálása képpen felgyorsult a globalizáció, mind fontosabb szerephez jutott Ázsia. A földrészen gazdasági növekedés indult meg, amely egy új geopolitikai helyzet kialakulását vonta maga után. A globalizáció mellett felgyorsult a két világhatalom közötti békefolyamat is, mely a hidegháború lezárásához, a rakétakészletek leszereléséhez, a hadiipari befektetések drasztikus visszaeséséhez és új gazdasági stratégiák megteremtéséhez vezetett.

2011. szeptember 11-én azonban új időszak vette kezdetét. A nemzetközi terrorizmus megjelenése újra a védelmi rendszerek fejlesztésére terelte a figyelmet. Az Egyesült Államokban éves szinten 14%-al nőttek a katonai kiadások, 2001-től napjainkig pedig az amerikai gazdaság megerősítése a hadiipar területén szinte megkétszereződött. Hasonló jelenség azonban Ázsiában is lezajlott, ami megint egy geopolitikai átrendeződéssel járt.

Az amerikai hadiipari beruházásokra azonnali anyagi fedezetet igényeltek, mégpedig úgy, hogy mindez más beruházásokat és kiadásokat ne érintsen, s továbbra is fedezni lehessen a gazdasági növekedéshez szükséges fogyasztásokat. Ennek végeredménye az adósságok megnövekedése lett, aminek következménye a jelenlegi gazdasági krízis. A válság akár hosszú évekre szigorú gazdasági megszorításokat eredményezhet, magában hordozza az infláció rövid időn belüli növekedésének veszélyét, előmozdíthatja a deglobalizációt és a protekcionizmus megerősödését az ázsiai országok kárára.

Napjaink geopolitikai helyzete talán egy esetlegesen új hidegháború kialakulásának látszatát keltheti az Egyesült Államok és Kína között. De Kínát semmiképpen se lehet összehasonlítani a hetvenes évek Szovjetuniójával, sem az Egyesült Államokat a nyolcvanas évek Amerikájával.

A világ megváltozott, sokkal inkább kétpólusú, mely sejtetni engedi egy kelet és nyugat között párbeszéd nehézségét is. Éppen ezért jobban kell figyelnünk mindazokra, akik a békéért fohászkodnak, mint XVI. Benedek – zárja az Osservatore Romano vatikáni napilapban közzétett cikkét Ettore Gotti Tedeschi, a Vatikáni Pénzintézet új elnöke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép