Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

XI. Gergely
Ajándékcsomag
"A gyermek áldás"
2010-02-24 Forrás: Református Egyház
Az elmúlt héten a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület elnöke, Szivák János vezetésével egy kisebb küldöttség látogatott Kárpátaljára a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületétől (NOE), akik a Balazséri Béthel Konferencia-központban találkoztak a kárpátaljai Sámuel Alapítvány által működtetett családtípusú gyermekotthonok vezetőivel, a nagycsaládos szülőkkel.
A vendégeket Sipos Géza elnök köszöntötte, röviden ismertette a Sámuel Alapítvány működésének elvét és mechanizmusát, illetve szólt az elért eredményekről, a további célokról. Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke felvázolta az 1987-ben létrejött egyesület céljait. Mint mondta, megalakulásuk óta ezek változatlanok: a helyi közösségek alakulásának elősegítése, a családi értékek, a házasság, az anyaság fontos nevelői szerepének közvetítése. A találkozón az elnök elmondta, hogy kezdeményezték a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének létrehozását, melybe Kárpátalja kivételével szinte mindegyik határ menti magyarok lakta régió csatlakozott. Ahhoz, hogy a szövetség munkájába az itteniek is bekapcsolódjanak, létre kell hozni egy itteni szervezetet – nagycsaládosok szövetségét –, hogy eredményesen pályázhassanak majd közösen, illetve, kölcsönösen tudják segíteni egymást, mondta Szabó Endre, aki hangsúlyozta: a családi élet a jövő magyar élet letéteményese, ha az anyák gyermekeket szülnek, ha lesznek nagycsaládok, akkor megmaradunk.

- Sokan az anyagiak miatt nem vállalnak gyermeket.

- Az anyagiak hiánya természetesen megnehezíti a nagycsaládok létrejöttét, de összességében azt tapasztaljuk, hogy ez mégsem anyagi, hanem felfogásbeli kérdés. Csak példaként említeném meg, hogy a második világháborút követő években sokkal több gyerek született, mint most, pedig akkor lényegesen nehezebb helyzetben voltak a szülők.

- Vállalás, elfogadás, beletörődés vagy áldás-e gyermek? Már ha egyáltalán megszületnek...

- Ez utóbbi a legszomorúbb, hogy igen sok gyerek nem születik meg... Pedig mindenkinek meg kellene tapasztalnia, milyen hatalmas boldogság egy – hát még a sokadik! – gyermek világra jötte! Meggyőződésem, hogy az egykék sokkal több energiát igényelnek a szülőktől, mint ahol több gyerek van. Az együtt játszás örömét nem pótolja az, hogy az egykének mindent meg akarunk adni, vagy az mindent megkap. De mi az a minden?...

- Hogyan tudna a NOE segíteni a kárpátaljai nagycsaládosok helyzetén?

- Anyagi forrásaink csekélyek, de tanácsadó szolgálatunkkal sokat tudunk segíteni, és Magyarországon is elsősorban az érdekvédelem terén végzünk hatékony munkát. Látogassanak el honlapunkra – www.noe.hu –, jelentkezzenek, hogy kereshessük azokat a megoldásokat, melyekkel valóban hatékony együttműködést érhetünk el. Jó lenne, ha sokkal élénkebb családi egyesületi élet folyna itt, Kárpátalján is.

Szabó Endre nemzetmentő munkaként értékelte azt a tevékenységet, amit a Sámuel Alapítvány és a Magyar Családokért Egyesület végez itt, Kárpátalján. Ha boldoggá akarjátok tenni egymást, vállaljatok több gyereket! – fogalmazott beszélgetésünk végén a NOE elnöke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép