Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rózsafűzér
v. Nagy János László: Deportálás
„Az ember nem eshet mélyebbre Isten kezeinél”
2010-02-25 Forrás: Evangélikus Egyház
Az utóbbi hónapok, a hivatalában eltöltött 120 nap alatt számomra Margot Käßmann a német protestantizmus meghatározó arcává vált, most pedig visszalépett hivatalától. Nagyon büszke voltam pedig 2009 október végén arra, hogy ezt az asszonyt választották a Németországi Protestáns (Evangélikus) Egyház legmagasabb tisztségére, a Tanács elnöki posztjára. Végre egy friss arc, és persze – végre egy nő, aki fiatal, kreatív, attraktív, bátor, szókimondó. Négy gyerek anyukája, aki elvált, aki rákos beteg volt, aki talán éppen ezek ismeretében persze még sokkal emberközelibb, igazi, valódi, tehát nem csak csudamázos reklámarc.
És tegnap a lemondás. Olyan okokból, amelyeket mindenki elfogadhat és elismerhet. Ha valaki autóba ül több mint másfél ezreléknyi alkohollal vérében, az nem vagányság. Rémálom, mi lett volna, ha valaki áthajt azon a lámpán, a számára zöldet mutató jelzésen. De a kérdések, amik ezután még következhetnének, feleslegesek. Megtörtént, ami megtörtént és ő most vállalta ezekért a felelősséget, levonta a konzekvenciákat. Semmi tojásokon való tánc, semmi buta kifogás. Egyszerűen konzekvensen, következetesen cselekedett.

Ahogyan korábbi kommentáromban írtam: az ügye minden bizonnyal precedensértékű lesz, példa, amit még sokat fogunk emlegetni pro és kontra. Akkor még nem tudtam, mi lesz a döntés. A döntés most ez lett: lemondás a rangodról.

Aztán folyamatosan vettem észre magamon, hogy ezzel a döntéssel egyidőben mint evangélikus keresztény, kicsit valahogy össze is zsugorodtam. A föld felé vagyok döngölve, kicsit sápadtabb, szürkébb, összetörtebb lettem. Lassan már cincogni sem merek.

„Az ember nem eshet mélyebbre Isten kezeinél” – mondta ki az utolsó mondatot a lemondásáról szóló beszédében Margot Käßmann, aki ezt a mondatot az utóbbi időben többször is kimondta ezt a mondatot. Az öngyilkos német focista, Robert Enke temetésekor is ezt mondta. Most pedig saját magánál.

De sokszor ez a mélység ki tudja milyen mélyen van? És ki tudja, hogy Isten keze mikor is kap el?

Ennek ellenére hiszem és bízom abban, hogy egy ilyen kemény esés után is talpra lehet állni és a csonttöréseket, karcolásokat és repedéseket is be lehet gyógyítani. Bár fáj, de az ember tudja, hogy valahogyan menni fog tovább. Ebben reménykedhetünk.

Fel kell állnia tehát neki is és vele együtt a német protestantizmusnak is. Margot Käßmann után is biztosan lesznek jó arcok, új arcok, tettrekész emberek a német evangélikusok között, én mindenesetre remélni tudom ezt. Azt is csak remélni tudom, hogy ha elcsitulnak a kedélyek, akkor valamilyen fontos területen újra fogunk még vele találkozni. Most persze még csak szomorúság van bennem, de már előbukkant a remény – látják, picit cincogtam megint.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép