Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

I. János Pál
Mariazelli kegykép un. Schatzkammerbild
Isten arcát kereső fiatalok
2010-03-02 Forrás: Erdély.ma
Méltán lehetnek büszkék magukra mindazon szervezők és résztvevők, akik az elmúlt hét végén megtartott háromnapos hittanversenyen bebizonyították, hogy a mai globalizálódó világban is megtarthatók és felmutathatók azok a vallási és pedagógiai értékek, amelyek a múlt megőrzésével segítik a ma emberét a jövendő építésében.
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében került sor a Papi hivatások nyomában elnevezésű országos hittanversenyre, amelyet a Papság Évének jegyében tartottak meg. A IX.–XII. osztályos diákok Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Gyulafehérvárról, Temesvárról, Kolozsvárról, Szatmárnémetiből és Nagykárolyból érkeztek Nagyváradra. A verseny tematikáját a négy erdélyi egyházmegye (gyulafehérvári, szatmári, temesvári és nagyváradi) néhai jeles püspökeinek élete és munkássága képezte. Gróf Majláth Gusztáv Károly gyulafehérvári püspök, Schlauch Lőrinc bíboros, szatmári püspök, Szent Gellért vértanú püspök, az ősi csanádi, mai temesvári egyházmegye első püspöke és Isten szolgája, Bogdánffy Szilárd vértanú püspök, boldoggá avatás előtt álló nagyváradi egyházfő életútja és tanításai elevenedtek meg a háromnapos vetélkedő alatt.

Szombat délután a római katolikus püspöki palota dísztermében zajlott a verseny kiértékelése és a díjak kiosztása. Böcskei László nagyváradi megyéspüspök köszöntötte a díjkiosztóra érkezetteket, s elmondta, örvendetes dolognak, véli, hogy Szent László városa ilyen rendezvényeknek adhat otthont, mint ez az országos hittanverseny. A zsűri elnöke, Fodor József általános helynök röviden értékelte a vetélkedőt és a versenyzők szereplését, s mint mondta, nagyon elégedett volt, ugyanis valamennyi diákcsapat remekelt a kapott feladatok megoldásában. Zalder Éva, a Szent László Római Katolikus Gimnázium igazgatónője is felszólalt, s megköszönte a felkészítő pedagógusok munkáját.

A verseny győztese a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Szeminárium tizenegyedikes és tizenkettedikes diákjaiból álló csapata lett, a második helyezett a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tíz, tizenegy és tizenkettedikes tanulóinak csapata, míg a harmadik helyre a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium tizenegyedikesei jutottak. Azonban kivétel nélkül mindenki dicséretben vagy különdíjban részesült, ugyanis a szervezők szerint a fiatalok igazán szép teljesítményt nyújtottak.

Az ünnepség részvevői egy előadást is meghallgathattak Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke jóvoltából, ugyanis Bogdánffy Szilárd annak idején az előadó osztályfőnöke volt. Pásztai az egykori váradi püspök nem mindennapi pedagógiai érzékéről és emberséggel megáldott tanítási módszereiről is mesélt.

A háromnapos vetélkedő tegnap délelőtt a váradi bazilikában megtartott hálaadó szentmisével zárult, amelyet Böcskei püspök celebrált. A Szentírásból vett példázattal igen találóan mutatott rá arra, hogy ha valamennyien merjük mindennapi életünkben, kapcsolatainkban Isten arcát, azaz a hitre támaszkodó holnapokat keresni, minden gond és baj ellenére képesek leszünk olyan közösséget teremteni és megtartani, ahol a valós értékek mutatják majd az utat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép