Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szürkületben
Alkolomra
Megújul a debreceni Nagytemplom és a Református Kollégium környezete
2010-03-11 Forrás: Református Egyház
A debreceni belváros rehabilitációjának első ütemében megújul a Református Kollégium és a Nagytemplom közötti emlékkert és romkert; utóbbi megvalósítására 197,9 millió forint uniós támogatást nyert a cívisváros önkormányzata.
Az emlék- és romkert-felújítás az első üteme a mintegy kétmilliárd forint összköltségű Debrecen belvárosi rehabilitációs programnak, amely 2011 decemberében fejeződik be. A debreceni városközpont fejlesztésének egyik meghatározó eleme a Református Nagytemplom környezetében található emlékkert és romkert megújítása, rekonstrukciója.
A parkhoz csatlakozó romkertben a Nagytemplom helyén egykor álló András-templom feltárt és konzervált alapjai láthatók. Az 1982-ben befejezett feltárás óta eltelt csaknem három évtized alatt azonban a környezet lepusztult.

A romkertet üvegtetővel fedik majd le - tudtuk meg Géczy Csabától. A Tiszántúli Református Egyházkerület műemléki tanácsosa elmondta azt is, hogy a fedett kiállítótérben az András-templom, illetve a középkori Szt. András templom feltárása során felszínre hozott emlékeket mutatják be. „A romkertben közvetlen csatlakozást alakítanak ki a Nagytemplom alatti – Szent András templomból megmaradt – egykori kápolna helyiséggel” – mondta Géczy Csaba, majd hozzátette: a kert védelmére visszaépül az egykori kerítés és olyan közpark lesz, amely napközben nyitva lesz, este viszont bezárják. A terveket Kertai László Ybl-díjas építész készítette, aki a tervezés során a Tiszántúli Püspöki Hivatal és a Nagytemplom képviselőivel is egyeztetett.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép