Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Búcsú.  sgy
Nagy Szent Vazul
Egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak a betegek orvosaikkal
2008-11-19 Forrás: Hírszerző
Az orvosok szerint a betegek már nem bíznak meg annyira gyógyítóikban, mint korábban - derül ki egy friss kutatásból. A helyzet a fővárosban a legrosszabb. A doktorok szerint orvosjogi képviselőre lenne szükség.
Az elmúlt egy évben egyre türelmetlenebbek a betegek, amely gyakran okoz nehézségeket az orvosok számára - derül ki a GfK Hungária kutatásából. A betegellátást az orvosok szemszögéből felmérő kutatásban 170 orvos vett részt országosan.

A gyógyító szakemberek véleménye szerint jelenleg egyoldalú a betegek tömegtájékoztatása és informálása. Pozitívan ítélik meg az interneten elérhető tájékoztatást, ugyanakkor előfordul a félretájékoztatás is, amely gyakran nehézséget okoz a betegellátásban.

Álljon mindig készen

A GfK arra kereste a választ, hogy az orvosok mit gondolnak, hogyan értékelik a betegellátás változásait. Lantos Zoltán, a GfK munkatársa azt mondja, az orvosok véleménye az, hogy a betegek egyre türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek a doktorokkal szemben. "Ezt részben a tömegkommunikáció negatív hatásainak, részben pedig az általános társadalmi helyzet következményeinek tudják be az általunk megkérdezettek."

Az orvosokban komoly dilemmák merülnek fel mindennapos munkájukkal kapcsolatban. Sokan úgy érzik, több munkát kell vállalniuk, több munkahelyen kell egyszerre dolgozniuk a megfelelő jövedelem elérése érdekében. Az orvosok feszültsége részben az intézményi szervezetlenségnek is betudható, sokan úgy érzik, az energia-befektetésük nem térül meg.

A kutatásból az is kiderül, úgy érzik: valójában szolgálatot kell teljesíteniük és nem szolgáltatást biztosítaniuk. Ennek következtében azt tapasztalják, hogy elvárás a betegek részéről, hogy az orvos mindig mindenki számára rendelkezésre álljon, elérhető legyen, tökéletesen teljesítsen, és mindazért is vállalja a felelősséget, amiről esetleg nem tehet. A beavatkozások kockázatát is sok esetben az orvos hibájaként értelmezik a betegek, és sokszor azonnal műhibának tulajdonítják azt.

Nem mondhatnak nemet

A felmérés szerint a fővárosban nagyobb mértékű a türelmetlenség, mint vidéken: Budapesten a türelmetlenség erős követelődzéssel, és akár agresszív viselkedéssel is párosulhat. Többször előfordul, hogy a beteg vélt sérelme miatt panasszal fordul az intézmény vezetéséhez, vagy az orvos 5 perces késése miatt feljelentést tesz az Egészségbiztosítási Felügyeletnél.

Lantos Zoltán szerint ezek miatt fogalmazódott meg az orvosokban, hogy a betegjogi képviselő mintájára orvosjogi képviselőre is szükség lenne. A doktorok kiszolgáltatottnak érzik magukat, nem tudják eldönteni, mikor mondhatnak nemet a páciensek követelőzésének, és milyen esetekben kell külön erőfeszítéseket tenniük a beteg kiszolgálásáért. A betegek tömegtájékoztatásában és informálásában egyoldalúnak vélik a mostani gyakorlatot. Szerintük szinte csak a negatívumok kerülnek a híradásokba és azok is többnyire felerősítve, eltúlozva.

Lantos Zoltán szerint az orvosokat nem segíti az sem, hogy a pozitívumokról, az eredményekről kevés szó esik. Összességében az orvosok úgy érzik: csökkent a betegek bizalma és hite a gyógyítókban. Azt tapasztalják, hogy a betegek leellenőrzik az általuk elmondottakat, más orvos vagy orvosok véleményét is kikérik, de az ismeretségi, hozzátartozói körből gyűjtött információkkal is kontrollálják őket.

Ez az elvándorlás oka?

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a mostani felmérés tanulságai nem újak. "A feszült viszonyról sok kollega és régóta panaszkodik"- véli. Éger szerint a kiszolgáltatottság és a feszültség az orvosok elvándorlásának fő oka, az anyagi meg (nem) becsültség csak a második helyen áll.

"A betegek a félelmeik miatti indulatokat, agressziójukat a doktorokon töltik ki, ami, még ha nem is szép, de jogos emberi reakció." A MOK-elnök úgy látja, az orvos-beteg viszony a második Gyurcsány-kormány egészségpolitikája óta romlott meg ennyire. Éger István viszont azt mondja, egy orvosnak mindig többet kell adnia, és többet is kell eltűrnie, mint a betegnek.

Megkérdeztük a felmérésről Kovácsi Zsombort, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökét is. "Mivel a felügyelet két éve működik, az, hogy idén többen fordultak hozzánk panasszal, nem feltétlenül jelenti az orvos-beteg viszony romlását" - mondta.

A felügyelethez egyébként idén év végéig várhatóan 6-7 ezer ember fordul majd valamilyen sérelemmel. Egy panasz után minden esetben eljárás indul, a felügyeletnek tehát nincsen mérlegelési jogköre. Kovácsi Zsombor azt mondja, a betegek többsége az ellátás megtagadása, a bánásmód, az ellátás szakmai minősége, várakozás vagy indokolatlan díjfizettetés miatt fordul hozzájuk. Kétharmadukban azonban az eljárás végére kiderül: semmilyen jogsértés nem történt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép