Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Marija Bistrica oltára
ámuló angyal
Közzétették a pápa levelét
2010-03-20 Forrás: Vatikáni Rádió
Március 20-án, szombaton délelőtt a Szentszék sajtótermében ismertették azt a levelet, amelyet XVI. Benedek az ír részegyházhoz intézett, és amelyet Szent József, az egyetemes egyház védőszentje ünnepén látott el aláírásával. A pápa mély megrendülését fejezi ki azokért a szexuális visszaélésekért, amelyeket egyházi személyiségek követtek el fiatalkorúak ellen, valamint azért, ahogyan ezeket az eseteket az ír püspökök és szerzetes elöljárók kezelték. Azt kéri, hogy figyelemmel olvassák el levelét egész terjedelmében.
Emlékeztet arra a nagylelkű, gyakran hősies szerepre, amelyet az ír misszionáriusok betöltöttek Európa civilizációjában, nagymértékben hozzájárultak a kereszténység elterjesztéséhez minden földrészen.

Az utóbbi években Írországban a hitet számos kihívás érte, mint a gyors társadalmi változások, a hagyományos szentségi gyakorlatokhoz való ragaszkodás hanyatlása. Ebben az összefüggésben kell megérteni azt a módot, amellyel az egyház szembenézett a fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélések problémájával.

Ezt különféle tényezők okozták, mint a nem megfelelő erkölcsi és spirituális képzés a szemináriumokban és noviciátusokban, valamint az a társadalmi irányzat, amely kedvez a papságnak és egyéb tekintéllyel rendelkező vezetőknek.

A botrányok elkerülése érdekében helytelenül az egyház jó hírnevéért való aggodalom került első helyre, ezért elmulasztották az érvényben lévő kánonjogi büntetések alkalmazását, amikor pedig szükségesek lettek volna. Csak a válságot előidéző számos összetevő elem figyelmes vizsgálatával lehet pontosan azonosítani a kiváltó okokat és lehet hatékonyan orvosolni a problémát – állapítja meg XVI. Benedek.

2006-ban arra buzdította az ad limina látogatásukat végző ír főpásztorokat, hogy állapítsák meg, mi történt a múltban és megfelelő intézkedésekkel kerüljék, hogy a jövőben hasonló előfordulhasson. Többször is találkozott az áldozatokkal, velük és értük imádkozott és erre kész a jövőben is.

2010-ben Rómába hívta az ír püspököket, hogy közösen megvizsgálják a kérdést, különösen a gyermekeket védő egyházi jogszabályokat.

Levelében a pápa először a visszaélések áldozataihoz fordul. Tudomásul veszi azt a rettenetes árulást, amely miatt szenvedniük kellett és nagyon sajnálja, hogy annyit kellett eltűrniük. Számos esetben senki sem akarta meghallgatni őket. Azok, akik egyházi intézetekben éltek, ráébredtek, hogy nem menekülhetnek szenvedésük elől. A Szentatya arra kéri őket, hogy bármennyire is nehéz, bocsássanak meg és engesztelődjenek ki az egyházzal. Az egész egyház nevében kifejezi szégyenét és lelkiismeret furdalását. Az áldozatok azonban ne veszítsék reményüket: az egyház szeretetközösségében találkozhatunk Jézus Krisztussal, aki maga is igazságtalanság és a bűn áldozatává vált.

A fiatalokat szexuálisan kihasználó papokat és szerzeteseket a pápa arra emlékezteti, hogy felelniük kell Isten és az erre a célra létrehozott bíróságok előtt bűnös tetteikért, a bűntényekért. Elárulták az egyházi rend szentségét és szégyent hoztak társaikra. Nagy kárt okoztak nemcsak az áldozatoknak, hanem a papságról és szerzetesi életről alkotott közfelfogásnak is Írországban.

Ismerjék el nyilvánosan bűnösségüket, vessék alá magukat az igazságszolgáltatásnak, de ne kételkedjenek Isten irgalmasságában, amely a legnagyobb bűnösökre is vonatkozik.

Az ír püspökökhöz fordulva a pápa rámutat azokra a súlyos tévedésekre és mulasztásokra, amelyeket sokan közülük elkövettek, mert nem alkalmazták megfelelő módon a kánonjogi eljárásokat, amikor tudomást szereztek a visszaélésekről. Egy sor hibát követtek el, ezért elveszítették hihetőségüket. A Szentatya arra buzdítja az ír főpásztorokat, hogy továbbra is határozottan törekedjenek a múlt hibáinak orvoslására és előzzék meg, hogy a jövőben hasonló esetek előfordulhassanak. Teljes mértékben alkalmazzák a kánonjogot, együttműködve az illetékes polgári hatóságokkal. Kötelezzék el magukat az életszentség útján, mutassanak példát, bátorítsák papjaikat és a világi híveiket.

Az ír helyi egyház megújulására a pápa javasolja, hogy egy éven át mindnyájan tartsanak péntekenként bűnbánatot és ajánlják fel vezeklésüket a visszaélésekért. Járuljanak gyakran a kiengesztelődés szentségéhez és tartsanak Oltáriszentség imádatot. A pápa apostoli vizitációt kíván elrendelni néhány egyházmegyében, szerzetesi kongregációban és szemináriumban a Római Kúria bevonásával. Javasolja továbbá, hogy tartsanak nemzeti szintű missziót Írországban. A papság évében Vianney Szent János legyen példaképük és közbenjárójuk a papi szolgálat megújítására hazájukban. Végül levelét a pápa imával zárja, amelyet javasol minden hívő számára. Imádkozzanak ebben a nehéz időszakban az ír helyi egyház meggyógyulása és megújulása kegyelméért.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép