Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Körmendi Evangélikus Templom oltára
Engedjétek hozzám őket
Istenkeresés
2010-03-23 Forrás: Erdély.ma
Egy este magamban elmélkedtem azon, hogy milyen régóta nem voltam templomban és, hogy mennyire nem érzem szükségét annak, hogy ott legyek. Aztán ment tovább a gondolatmenet, hogy csupán én vagyok ezzel így vagy a körülöttem lévő többi fiatal is?Úgy éreztem segítséget kell kérnem valakitől, ezért Mészáros Leheltől, marosvásárhelyi református egyetemi lelkipásztortól próbáltam válaszokat kapni a kérdéseimre.
- A mai fiatalok körében szerinted mennyire van jelen a hit, a vallás és Istenhez való kötődés?

- A kérdés megválaszolása azért nehéz, mert nem látunk bele a fiatalok lelkébe, ha azonban azt vesszük alapul, hogy hány egyetemista jár rendszeresen istentiszteletre, akkor azt a konklúziót vonhatjuk le, hogy kevés fiatal foglalkozik vallásos kérdésekkel.

- Olvastam egy olyant a minap az interneten, hogy eddig az emberiség fejlődött az istenektől az Isten felé, de egy jó ideje már az Isten-mentes világ felé. Erről mi a véleményed?

- Sokan hangoztatják, hogy végső soron egy Isten van, és ezzel a kijelentéssel próbálják kibékíteni, összemosni a vallásokat. Az azonban nyilvánvaló, hogy a vallások különböző istenképpel rendelkeznek, ebből más-más értékrend, etika következik. Nem értek egyet az ilyen jellegű csúsztatásokkal. Én Krisztusban hiszek, a keresztyénségnek pedig semmi köze az iszlámhoz például. Az Istentől való eltávolodás nem újkeletű probléma, a mindenkori ember törekvése ez, valamiféle eltorzult szabadságvágy hajtja, hogy lerázzon magáról mindenféle isteni kontrollt.

- Mennyire helytálló az a kijelentés, hogy a mai fiatalság az első áldozásig, illetve a konfirmálásig jár templomba, mert addig „muszáj”, utána meg legfeljebb a keresztelő, vagy a házasság alkalmával fordulnak meg ott?

- Addig sem muszáj, személy szerint nem látom értelmét a muszáj-keresztyénségnek, mindenkinek jogában áll választani.

- Szerinted az igaz, hogy a most felnövekvő és a vadkapitalizmusba beleszületett generációk már ha nem is teljesen, de nagyrésze hitetlen és istentelen generációk?

- A vadkapitalizmus híveinek nincs szükségük Istenre és komoly erkölcsi törvényekre, mert ezek visszahúzó erőt jelentenek, éppen ezért arra törekednek, hogy egy szellemileg eltunyult, lelkileg üres embert neveljenek ki, aki manipulálható, akinek minden eladható, és aki mindent elfogad.

- A modern ember miben tudja meglátni Istent? Hogyan tudjuk kötni Istent a mindennapjainkhoz? Régen más volt, hisz szorosabb kapcsolatban álltak az emberek Istennel,természettel egyaránt és a népi hagyományokban ötvözték a kettőt. De egy nagyvárosi gyereknek mennyire könnyű Isten útját járni és megőrizni a hitét?

- Isten ránk vonatkozó akaratát a Bibliában jelentette ki, ha valaki ezen az úton akar járni, akkor ezt nem teheti bibliaolvasás nélkül. De pontosan az a baj, hogy a modern ember a szentírást elavultnak, túlhaladottnak tekinti.

- Te mit válaszolsz arra, hogyha tőled megkérdezi egy diák, hogy „Isten hol volt akkor amikor Haitiban és Chilében olyan sokan meghaltak?”

- Én nem tudok válaszolni Isten helyett. Egy biztos, a bűneset óta Isten sehol nem ígért szenvedésmentes világot az embernek.

- Szerinted,mondjuk 100 év múlva lesz még hatalma a vallásnak és a hitnek az ember felett? Mert a mostani tendenciák nagyon azt mutatják, hogy a vallásosság egy formalitás lesz lassan.

- Én bízok abban, hogy azért megindul egy ébredési hullám, s száz év múlva több hívő ember lesz mint manapság.

- Olvastam egy felmérést, amelyben fiatalokat kérdeztek meg, hogy szerintük hol van Isten? 32%-uk azt mondta, h „Bennünk van Isten”, majd 28%-uk azt, hogy „Figyel bennünket és vigyáz Ránk”, utána következnek az a 19% akik azt mondják, hogy „Isten nem létezik”. A többieket most nem mondom, mert kiábrándító válaszok. Lehel, hol van Isten?

- Isten mindenhol jelen van, de mint fentebb mondtam ránk vonatkozó akaratát a Szentírásból ismerhetjük meg. Persze bennünk is ott van, ha kérjük hogy ott legyen, bennünk munkálkodjon, vigyáznunk kell azonban mert nem automatikusan van bennünk. A „bennünk van Isten” kijelentés mögött rendszerint az a téves elképzelés húzódik meg, hogy az ember maga az isten.

- Miért van az,hogy templomba nem járunk, Istenben nem hiszünk, a bibliai tízparancsolatot nem tiszteljük és ha bajunk van mégis hozzá fordulunk?

- Azt hiszem hogy az ember kritikus pillanatokban érzékenyebbé válik, és amikor reménytelenné válik a helyzete elkezdi keresni Istent.

- Ha valaki nem jár templomba,akkor az attól még lehet istenfélő,igazhitű,vallásos ember?

- A templom egyrészt azért fontos, mert ott Isten Igéje hangzik el, másrészt pedig azért mert a gyülekezetnek, közösségnek megtartó ereje van. Tehát a keresztyénség sosem magánvállalkozás. Ha pedig valaki istenfélő igazhitű ember akkor vágyik Isten Igéje és a közösség után, amelyben megélheti hitét.

Ennyi lenne a kérdezősködés, akinek van hozzászólása szívesen várom, hisz ez egy elég komoly téma, szerintem a lehetséges válaszokat nem merítettük ki.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép