Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
14 felhasználó online
0 tag, 14 vendégKépek a galériából

Mátra őszi színe.  Topor Márta
Levél
Mi visszük Krisztust a Világba!
2010-03-29 Forrás: Erdély.ma
A hívekkel megtelt Székesegyház előtt celebrált szentmisét Virágvasárnap Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök. Ahogy az elmúlt években is, Virágvasárnap a bevonulás után került sor a székesegyház bejárata mellett elhelyezett barkák megszentelésére, amit Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök közreműködésével végzett el.
A szentelést megelőző narráció során is elhangzott: Virágvasárnap, Jézus szamárháton történő jeruzsálemi bevonulására emlékezünk, amikor az Őt üdvözlő nép pálmaágakat terített elé az úton és ezeket lengetve fogadta a Megváltót. A barkák megszentelésével erre emlékezünk.

A szentelést követően Schönberger Jenő püspök a szépemlékű Merk Mihályt idézte: „Bizonyára sokaknak ismert Merk atya neve, aki az egyik primícián az újmisés kispapnak azt mondta: ‚kedves testvérem, téged Isten azért választott ki, hogy te legyél az a szamár, aki Jézust viszed az emberek közé.' Nagyon szép feladat Jézust vinni, Jézust hordozni. Azt hiszem, hogy nem csak a papnak, hanem minden keresztény embernek hivatása ez. A Világegyházban a papság évét ünnepeljük, egyházmegyénkben pedig kiterjesztettük a hivatások évére, nehogy a kedves hívek azt gondolják, hogy csak a papnak a dolga Jézust vinni a Világba. A papnak ez különösen dolga, de minden keresztény embernek – testvéreim -, nekünk is a dolgunk. Az pedig, hogy milyen Krisztust fog megismerni a Világ, attól függ, hogy én milyen vagyok. Tudok-e bízni, hinni, remélni, megbocsájtani, tudok-e derűs örömmel tanúságot tenni Róla, mert akkor ezt a Krisztust – az örvendező, megbocsájtó, minket szerető Krisztust – tudom a Világba vinni és róla tanúságot tenni."

A Virágvasárnapi szentmisén nem hangzik el prédikáció, helyette a katolikus templomokban a passiót adják elő. Jézus szenvedésének történetét a Székesegyház kórusa nagyszerű előadásban tárta a hívek elé, majd a liturgia a megszokott menetében folytatódott. A szentmise végén Jenő püspök felkérte a híveket, hogy a „szent három napon" is vegyenek részt a szertartásokon. Mint kiemelte, Virágvasárnappal elkezdtük a húsvéti misztérium ünneplését: „Nem győzöm eleget hangoztatni, hogy a Húsvét nem egyszeri alkalom, hanem három napra szétosztott ünnep. Valahogy az egész életünk Húsvét kell, hogy legyen. Ebbe beletartozik a szenvedés, beletartoznak a megpróbáltatások, azok a gúnyolódások, amelyeket életünkben gyakran osztályrészül kapunk, de ezeken mind át kell, hogy süssön Krisztus feltámadása, az Ő megdicsőülése. Ez a mi utunk is, Jézus útja. Kövessük ezen a héten is lelkiekben, hogy a mi utunk is könnyebb legyen vele járva."

A szatmárnémeti Székesegyházban nagycsütörtökön reggel 10 órától olajszentelési szentmisét tartanak, este hét órától az Oltáriszentség alapításának a szentmiséjére kerül sor, majd utána szentségimádás kezdődik lezárt tabernákulum előtt, annak emlékére, hogy nagycsütörtök éjszakáján a gecemáni kertben Jézust még tanítványai is magára hagyták. Nagypénteken délután három órától keresztúti ájtatosságot tartanak, majd este hét órától kezdődik a gyász-szertartás. Nagyszombaton reggel hét órától szentségimádás kezdődik a Szent Sírnál, a vigilia szertartás pedig este fél kilenckor kezdődik, amit körmenet és ételszentelés követ. Húsvét vasárnap reggel a hét órai szentmise után is sor kerül még ételszentelésre, majd kilenc, tizenegy és délután hat órától lesz még szentmise.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép