Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

José de Ribera festménye
Régi karácsony
2009 a csillagászat éve: újabb lehetőség a tudomány és a hit párbeszédére
2008-11-19 Forrás: Magyar Kurír
Az ENSZ 62. Közgyűlése 2007. december 19-én 2009-et a csillagászat nemzetközi évének nyilvánította. A Vatikáni Rádió ennek kapcsán kérdezte a padovai egyetem asztrofizikus tanárát, Piero Benvenutit.
Ez jó alkalom, hogy áttekintsük az elmúlt négyszáz év csillagászati fejlődését, amely az utóbbi évtizedekben hihetetlenül felgyorsult. Kár lenne, ha megállnánk az eredmények bemutatásánál és nem mélyítenénk el azok értelmét. A csillagászat a legősibb tudomány, gyökerei minden emberben ott vannak. Ennek a területnek nem véletlenül van megszámlálhatatlanul sok követője, akár hobbi szintjén is: az embereket vonzza a csillagos ég, a minket körülvevő kozmosz titka.

Fontos, hogy a tudomány elismerje saját határait – magyarázta a rádiónak a padovai asztrofizikus. A tudományos kutatás ugyanis Galilei korától kezdve nem kívánja elmélyíteni a létezés, a dolgok lényegének kérdését, hanem a mérésre a jelenségek megfigyelésére és racionális értelmezésére korlátozódott. Többek között ez nagy sikerének titka – tette hozzá a tudós. El kell tehát fogadni, hogy vannak más megismerési formák is, amelyek együttműködhetnek a tudományos kutatással. A teológiának és az egzegetikának pedig – amelyek maguk is tudományágak – fel kell használniuk a tudományos eredményeket. A Biblia egyes részeinek értelmezését újra meg kell vizsgálni, és megérteni, hogy egyes szentírási részeik miért íródtak éppen úgy. Erre int a II. Vatikáni Zsinat Dei Verbum kezdetű konstitúciója is – írja a Vatikáni Rádió.

A csillagászat nemzetközi évéhez Magyarország is csatlakozott. A programokról tájékoztató, csillagászati naptárt is tartalmazó hazai honlap címe: www.csillagaszat2009.elte.hu. A nemzetközi év honlapja: www.astronomy2009.org
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép