Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

José de Ribera: Szent Sebestyén
Magyarország 1526-1606
A Lengyelországi Evangélikus-Lutheránus Egyház nyilatkozatot adott ki a lengyel tragédiával kapcsolatban
2010-04-14 Forrás: Evangélikus Egyház
2010. április 10-én a Lengyelországi Evangélikus Lutheránus Egyház zsinatának elnöke és a vezető püspök aláírásával nyilatkozatot adtak ki. A szülőföldünket és annak állampolgárait ért tragédiával kapcsolatban a 12. Lengyel Egyházi Zsinat mindazokkal együtt van, akik a fájdalom és a szenvedés szükségszerűségével, valamint a zavarodottséggal és reménytelenséggel konfrontálódtak.
Imádságainkban és gondolatainkban különösen is szeretnénk minden áldozat családjáról és hozzátartozójáról említést tenni. Ebben a számukra oly nehéz időszakban emberi szolidaritásunkat és őszinteségünket érezniük kell. Fájdalmuk a mi fájdalmunk és veszteségük a mi veszteségünk is. Ilyen pillanatokban minden megkülönböztetés jelentéktelen. Ebben az időben egyek vagyunk, mint azon polgárok, akik ezt a tragédiát átélik.

A mai tragédia helyének és idejének szimbolikája számunkra az egység, a kölcsönös testvériség és a Lengyelország jövőjéért szükséges elkötelezettség szükségszerűségének őszinte szeretetben fogant jelévé kell, hogy váljon.

A lengyel lutheránusok legfelsőbb grémiumának tagjaiként mi is elveszítettünk ebben a tragédiában egy kismagasló embert, és lelkészt. Őszinte tiszteletünket szeretnénk kifejezni minden polgár felé, akiket ilyen hirtelen az örökkévalóságba szólítottak. Tapasztalatuk, életútjuk, ahogyan egy jobb, igazabb és a jólétet előmozdító szülőhaza felépítéséért küzdöttek, valamint elkötelezettségük a nyilvános életben mind-mind pótolhatatlanok. Nehéz lesz számunkra jelenünket újra alakítani. Meg vagyunk azonban arról győződve, hogy az áldozatokról való megemlékezés során az általuk kijelölt utak, valamint az erős egység újjáépítésének lehetősége ezekben a különösen is fájdalmas tapasztalatokban segíteni tudnak.

Gondolatainkban és az áldozatok iránti tiszteletben, valamint annak tudatában, hogy Isten saját akarata szerint cselekszik, kijelentjük, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy lutheránusként mindennapi társadalmi aktivitásunkban tanúskodjunk arról, hogy megérthessük, testvéreink halála nem volt hiábavaló. Ne csak a tragédia egyesítsen bennünket, hanem az újjáépítésben is vegyünk részt, mert hazánknak nagy szüksége van erre.

Waldemar Pytel evangélikus lelkész, a lengyel zsinat elnöke és
Jerzy Samiec lengyel evangélikus elnök-püspök
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép