Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

v.Nagy János László:A mesemondó
Kiállítás képei
A torinói lepel tanúsága szerint Jézus magára vállalta az emberi szenvedést
2010-04-14 Forrás: Vatikáni Rádió
Severino Poletto bíboros megnyitotta a Halotti Lepel közszemléjét. Vasárnap (április 11-én) az eső és hideg miatt szomorkás Torinóban 50 ezer hívő róhatta le tiszteletét az előtt az értékes ereklye előtt, amely a hagyomány szerint Jézus Halotti Leple.
Utoljára a jubileumi szentévben, 2000-ben volt a Lepel közszemléje, előzőleg pedig 1978-ban és 1998-ban. A kiállítás május 23-áig tekinthető meg. Nemcsak olaszok, hanem a világ minden részéből érkezett zarándokok sorjáztak a torinói dóm előtt, hogy beléphessenek a templomba és néhány percre imában időzhessenek a lepel előtt. Óránként 4 ezer személy haladt el a szentélyben közszemlére kitett vászon mellett. A következő napokra is ezrek és ezrek jelentkeztek a megtekintésre és ez ideig összesen 2 millió személy jelente e-mailben, telefonon, vagy levélben, hogy szeretné megtekinteni a közszemlére kitett halotti leplet.

Végre elérkezett a várva várt nap – mondta homíliájában szombaton délután az ünnepi szentmisén a város érseke, Severino Poletto bíboros. „Áhítatos és könnybe lábadt szemünket végre rászegezhetjük a Szent Lepelre, amely egy megfeszített férfi hallgatag és mégis annyira beszédes képét rögzíti, és amely megrázó módon megjeleníti ugyanazokat a jellegzetes sebeket, amelyek kínszenvedése során Jézus testét megjelölték, úgy amint azt elbeszélik az evangéliumok.”

A közszemlére választott jelszó: „Passio Christi, passio hominis” „Krisztus szenvedése – az ember szenvedése” - arra szólít bennünket – mondta a torinói bíboros, hogy keressük az összefüggést a passió, Jézus kínszenvedése és a történelem során tapasztalt annyi más szenvedés, kereszt, fájdalom között, különösen pedig mindazzal, ami szenvedéssel tölti el a mai emberiséget. A Szent Lepel az evangélium tükörképe. Mindazok számára, akik elzarándokolnak Torinóba, hogy imádkozzanak e szent ereklye előtt a bíboros azt kérte az Úrtól, hogy érezzék át a hit bizonyosságát ezen a kegyelmi ajándékon keresztül, amelyet Isten ajánl fel Jézus kínszenvedésben, úgy amint azt Péter apostol első levelében olvassuk: „Vétkeinket testén felvitte a keresztfára, hogy meghaljunk a bűnnek és igaz életet éljünk.”

Severino Poletto bíboros a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában a torinói Halotti Lepel közszemléjének jelentéséről a következőket mondta:
A Lepel a ma emberének ezt üzeni: „Tekintsetek rám, aki elsőként szenvedtem, titeket megelőzve. Én legyőztem a világot, legyetek tehát bizalommal.” Jézusnak ezek a szavai a reménység, a vigasz, a gyógyító balzsam indítékai az egyház minden tagja számára, kezdve a Szentatyával, akit ezekben a napokban igazságtalan vádak érnek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép