Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XI. Leó
....a lelkedbe béke... (A)
Európában szolgáló magyar papok konferenciája Esztergomban
2010-04-14 Forrás: Magyar Kurír
Misszió az idegenben címmel Európai Magyar Papi Konferencia zajlik április 12. és 15. között Esztergomban, a Szent Adalbert Központban. A tanácskozásról Cserháti Ferencet, az MKPK külföldi magyarok lelkipásztori gondozásáért felelős püspökét kérdezte szerkesztőségünk.
Európában ennek a találkozónak komoly hagyománya van, de az utóbbi években az Egyesült Államokban és Kanadában is szerveztek ilyen találkozókat. Idén azért esett Esztergomra a választás, mert a papság éve alkalmából a Püspöki Konferencia döntése alapján április 15-én Esztergomban lesz az Országos Papi Találkozó, amelyhez így a konferenciára összegyűlt lelkészek is csatlakozhatnak – mondta el Cserháti Ferenc.

A külföldön szolgáló magyar papok április 13-án délelőtt Erdő Péter bíborossal találkoztak. Különösen nagy öröm, mondta a bíboros, hogy a találkozóra Esztergomban – a Magyar Sionban – kerül sor. Erdő Péter abban erősítette meg a résztvevőket, hogy a munka amit végeznek, igen fontos a kereszténység és a magyarság számára, hiszen egyaránt szolgálja a hívek hitének és magyarságának, magyar katolikus kultúrájának megőrzését is.

A konferencia célja a lelki feltöltődés, a képzés, a tapasztalatok cseréje, de mindig szerveznek kulturális programokat is. Ennek jegyében látogatták meg a kincstárat, és a Keresztény Múzeumot. A résztvevők számára nagy lelki élményt jelentett a közösen bemutatott szentmise Boldog Meszlényi Zoltán ereklyéinek közelében, majd az imádság Mindszenty bíboros sírjánál – mondta Cserháti püspök.

Április 14-én Székely János esztergom-budapesti segédpüspök tart előadást a jelenlévőknek a papi identitás témájában. Elhangzanak a találkozón lelkipásztori beszámolók is. Cserháti Ferenc elmondta, hogy több, nyugaton szolgáló pap számolt be arról, hogy olyanok, akik itthon nem nagyon keresték a kapcsolatot a plébániájukkal, más országba kerülve aktívabban vesznek részt a plébániai életben. A nyugati magyarság nagyon komoly anyagi áldozatokat is vállal templomainak és a templomokhoz, plébániákhoz kapcsolódó épületeknek a fenntartásában, és olyan eset is van, amikor maguk a hívek adják össze a magyar pap fizetését.

A külföldi magyar papok nagy örömmel készülnek arra, hogy április 15-én az ország minden részéből érkező paptestvéreikkel együtt hallgathatják meg Raniero Cantalamessának, a Pápai Ház szónokának előadását.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép