Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Emléktábla a templomban  si.
Francisco Collantes: Ezékiel látogatása
Nem szabad visszafordulni a sérelmekhez
2010-04-14 Forrás: Református Egyház
Remény, bizakodás, kíváncsiság. Ezeket az érzéseket váltotta ki az április 11-i választás eredménye a határon túli református egyházi vezetők körében. Három püspök: Zán Fábián Sándor, Fazekas László és Csűry István mondták el véleményüket a választás első fordulójával kapcsolatban.
Biztató lépések

„Az egész magyar társadalom és a Kárpát-medencei magyarság egy nagy változásra vár, és most megtörténtek az első biztató lépések – mondta az Európa Rádiónak Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az április 11-i parlamenti választások első fordulójáról. – Kívánom, hogy azok az érzések, amelyek ma reménységet adnak és egy megértőbb, egy nemzeti értékeket és érdekeket jobban képviselő politikáról és ország-vezetésről beszélnek, azok be is teljesüljenek.”

A kárpátaljai püspök szerint van okuk a bizakodásra, és el fog jönni az a változás, amire a határon túli magyarok várnak. A jövendő kormánytól azt várja, hogy a Kárpátaljai Református Egyház társadalmi helytállását támogatni fogja, azt a munkát, amit az ott élő magyarokért, a nemzeti nyelven való oktatásért tett és tenni fog a jövőben is. Bizakodnak abban, hogy a szociális szférában kifejtett tevékenységük is még nagyobb lendületet vehet, és még többet tudnak segíteni.

A választások eredménye ismét felveti a kettős állampolgárság kérdését is. A kárpátaljai püspök hisz abban, hogy ez a régi seb nem csak a magyar reformátusság összefogása által kap majd gyógyírt és orvoslást, hanem a politika is gyógyítani kívánja majd azt a december 5-i állásfoglalást, ami nagyon mély sebet ejtett rajtuk. Zán Fábián szerint az egész Kárpát-medencei magyarság reménykedik abban, hogy nem csak a Magyar Református Egyház fog össze és mondja: igen, mi összetartozunk, hanem a magyar kormány is.


Egy nemzet, egy nép

Felvidéken végig figyelemmel kísérték a választásokat és magát a kampányt is. „Örömmel konstatáltuk, hogy az a párt kapta a szavazatok többségét, amely azokat az értékeket képviseli, amelyek már az előző, nyolc évvel ezelőtti kormányzása idején is hozzánk, mint egyházhoz közel álltak. Reméljük, hogy az elkövetkezendő kormányzási ciklus olyan irányba tudja terelni az ország életét, amely nem csak Magyarország, hanem a kisebbségében élők számára is megfelelő lesz” – mondta el véleményét a magyarországi választásokkal kapcsolatban Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

Fazekas László szerint, ha van egy jó gazdasági háttérrel rendelkező anyaország, amely megfelelő erkölcsi normákkal és társadalommal ott áll a kisebbségek mögött, akkor a sorsuk is biztonságosabb és biztosabb. A felvidéki püspök úgy látja, egészen más a tárgyalási alap ebben az esetben azokkal az állami vezetőkkel és kormányokkal, amelyek Szlovákiában fölöttük állnak.

„Számunkra mindenképpen egy jelzés arról, hogy a magyar társadalom egy nemzetben egy népben gondolkodik” – véli a kettős állampolgárság kérdéséről Fazekas László. Ez a viszony számukra azt jelentené, hogy a kezünkben van egy olyan papír, ami szimbolizál valamit, mégpedig azt, hogy „egyek vagyunk, egy néphez tartozunk, és ezt a határokon belül és kívül tudatosítani kell”.

Aki az eke szarvára teszi a kezét, az csak előre nézzen

Vasárnap este Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is odaült a tévé képernyője elé, hogy belenézzen a választási műsorba.

„Nagy kíváncsisággal, de ugyanakkor imádságos szívvel és lélekkel néztem az eredmények alakulását, mert mindannyian tudjuk, Magyarország történelmi lépés előtt áll. Eljött az a pillanat, amikor dönteni kell, melyik utat választja a magyar nemzet anyaországban élő része.”

A királyhágómelléki püspök szerint az a hárommillió ember, aki egyet akart és meghatározta szavazatával az elkövetkezendő négy esztendőt, olyan látással rendelkezik, amellyel a határon túliak egyet tudnak érteni.

Csűry István már nem szeretne a 2004. december 5-i népszavazásra emlékezni. „Inkább előre tekintek, és erre buzdítanám azokat, akik körülöttem vannak” – véli a Királyhágómellék püspöke, aki úgy véli, nem szabad úgy továbbmenni, hogy mindig visszafordulunk azokhoz a sérelmekhez, amik értek bennünket.

„Talpra álló nemzet vagyunk, meggyógyuló lelkünk van. Isten már nagyon sokszor megmutatta azokat a jeleket, amelyek mindig előre fordítják a tekintetünket. Jézus szavaival élve: Aki az eke szarvára teszi a kezét, az csak előre nézzen, hiszen a barázdát úgy kell a másik mellé húzni, hogy az ne eltartson, ne elhúzzon, hanem egymás mellett haladjon, hiszen akkor lesz igazán szépen megművelve a föld.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép