Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szűz Mária szobor
Miskolc Martin-Kertváros Református templom
A hívek ne legyenek közömbösek és passzívak, hanem járuljanak hozzá az egyház életéhez
2010-04-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Jézus áll Brazília szívének középpontjában, amelyből az erőt merítik az emberek, hogy elismerjék és testvérként segítsék egymást. Csütörtökön délelőtt XVI. Benedek ezekkel a szavakkal fordult az ad limina látogatásukat végző brazil főpásztorokhoz. A húsvéti öröm hangulatában a Szentatya kiemelte, hogy a Feltámadt Krisztus világosságával győzte le az emberiség a halált.
A péteri szolgálat állandó központja és forrása az Eucharisztiában van, amely a keresztény élet szíve, az egyház evangelizáló missziójának kezdete és csúcspontja. Jézus Krisztus élő kenyér az emberiség számára és valóban jelen van a megszentelt ostyában és kehelyben. Gyakran csak kis figyelmet szentelnek az Oltáriszentség tiszteletének, amely a keresztény misztérium elhomályosulásának jele és oka – mutatott rá a pápa. Ez fordul elő akkor is, amikor a szentmise során nem Jézus jelenik meg, hanem egy sok mindennel elfoglalt közösség ahelyett, hogy imában elmélyedve hagyná magát, hogy az Úr magához vonzza.

A liturgiában résztvevő keresztény hívő elsődleges és alapvető feladata nem az, hogy elfoglalja magát, hanem, hogy meghallgassa az elhangzottakat, megnyíljon rá és befogadja azt. A befogadás nem passzív vagy közönyös viselkedést jelent, hanem együttműködést az igaz egyház természete szerint, amely egyszerre emberi és isteni, látható és láthatatlan, buzgó a cselekvésben és elmélyült az elmélkedésben, jelen van a világban és ugyanakkor állandó vándorúton jár. Ha a liturgia során nem domborodik ki Jézus alakja, akkor az nem keresztény liturgia – figyelmeztetett XVI. Benedek. Nagyon távol vannak ettől azok, akik az inkulturáció nevében a szinkretizmus hibájába esnek, olyan rítusokat bevezetve a szentmise bemutatásába, amelyeket más vallásokból és kulturális sajátosságokból vettek át.

Az Eucharisztia túl nagy ajándék ahhoz, hogy háttérbe szorítsák és lekicsinyítsék különösen akkor, amikor megfosztva szentségi jellegétől úgy élik meg, mintha nem lépné túl a testvéri, baráti találkozó értelmét és értékét. Az istentisztelet nem születhet saját fantáziánkból, amely egyfajta kiáltás a sötétségbe vagy egy egyszerű önmegerősítés. Az egyház azért ünnepelheti és imádhatja az Eucharisztiában jelenlevő Krisztus misztériumát, mert elsőként Krisztus ajándékozta oda magát érte a kereszt áldozatában. Az egyház ebből a jelenlétből él és létezésének oka, hogy elterjessze ezt a jelenlétet az egész világban – hangsúlyozta az Amazóniából ad limina látogatásukat végző brazil főpásztoroknak XVI. Benedek pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép