Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Boscó Szent János
Karácsonyi üdvözlet (A)
Az etikai válságot nehezebb lesz helyrehozni
2010-04-16 Forrás: Református Egyház
Minden magyar iskolában legyen kötelező hit- vagy etikaoktatás – véli Varga László nyugalmazott református lelkész. A Dunamelléki Egyházkerület korábbi püspökhelyettese a Fidesz-KDNP Bács-Kiskun megyei listája nyolcadik helyéről jutott az Országgyűlésbe. „Úgy gondoltam, ha az Úristen azt akarja, hogy képviselő legyek, akkor a bizonytalanabb nyolcadik hely is pontosan megfelel nekem.” A gazdasági kérdésekre koncentrál most mindenki, de a gazdasági állapotokat viszonylag gyorsan helyre lehet állítani. Az etikai válságot sokkal nehezebb lesz helyrehozni – véli Varga László, volt kecskeméti református lelkész, az Országgyűlés frissen megválasztott tagja.
Magyarországot jó értelemben vett konzervatív-keresztyén országgá kell tenni, természetesen azzal a szabadsággal, amelyet Pál apostol szavai is tanítanak: ’Minden szabad nékem, de nem minden használ. Minden szabad nékem, de ne váljak semminek a rabjává.’”

Éppen ezért fontosnak tartaná azt is, hogy az ország minden iskolájában legyen kötelező hit- vagy etikaoktatás. A Dunamelléki Egyházkerület volt püspökhelyettese úgy véli, az új kormánynak és a kormányfőnek egyházi szakértelemre, így egyházi kötődésű képviselőkre is lesz szüksége ahhoz, hogy az egyházakkal való kapcsolat megfelelő alapokra kerüljön.

„Nemcsak szavakkal, tettekkel is szolgálnunk kell” – vallja a 74 éves Varga László, aki nem gondolja, hogy a lelkészek ne politizáljanak. A pártpolitikán természetesen felül kell emelkedniük a lelkipásztoroknak, hogy világnézettől függetlenül mindenkihez tudjanak megfelelően viszonyulni. Közömbösek azonban nem lehetnek a közösség sorsáért, amelyben maguk is élnek Isten és ember előtt is felelősséggel tartoznak. A nyugalmazott lelkész már a 80-as évektől tanácsi tag volt Kecskeméten és a rendszerváltozás után is két cikluson át volt önkormányzati képviselő. A Fidesszel és a KDNP-vel azonban jelöléséig nem volt hivatalos kapcsolata, nem volt és ma sem tagja egyik pártnak sem.

„Elvi dilemmám nem volt, amikor a Fidesz-KDNP vezetői felkértek listán való szereplésre, hiszen tudtam, mi és kik mellé állok. Csupán a korom miatt voltak gyakorlati aggályaim. Nyugalmazott lelkészként szerencsére nem kellett választanom a hivatásom és a politika között. Ha például tíz éve keresnek meg, akkor biztosan nem cseréltem volna fel a lelkészi szolgálatot a képviselőségért.”

Amikor a Bács megyei listán a nyolcadik, a bejutás szempontjából már bizonytalanabb helyet kapta, megerősítésnek érezte ezt. „Ahogy korábban is nyilatkoztam, vallom, hogy véletlenek nincsenek, ha az Úristen azt akarja, hogy képviselő legyek, akkor a lista nyolcadik helyéről is megválasztanak.”


Életút

Először indult az országgyűlési választásokon Varga László nyugalmazott református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület korábbi püspök-helyettese. Kecskeméten született, 1936-ban. A budapesti teológián végzett 1959-ben, segédlelkészként tevékenykedett hat gyülekezetben, majd 1965 őszén Tiszakécskén lett gyülekezeti lelkész. Tíz és fél év szolgálat után, 1976 márciusában Kecskemétre került, 2008-as nyugdíjba vonulásáig itt szolgált. 1976-tól a bácskiskunsági egyházmegye esperes-helyettese volt, egészen 2003-ig, amikor dunamelléki püspök-helyettessé választották. Ezt a tisztét 2008-ig a ciklus végéig látta el. 2009. december 31-ig a Kecskeméti Református Kollégium főigazgató-lelkésze volt. Jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia-központja főigazgatója. Közéleti szerepvállalása már a 80-as években kezdődött, tíz éven át volt Kecskemét városában tanácstag. Majd 90-től két cikluson át önkormányzati képviselő, a közgyűlés szociális bizottságának elnöke volt. Több állami és lokális kitüntetés kapott, köztük a Kecskemét Pro Urbe díj birtokosa. 48 éve házas, négy felnőtt gyermeke és 9 unokája van.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép