Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

pápa-galamb
Eltemették a lengyel elnöki párt
2010-04-18 Forrás: Erdély.ma
Eltemették a lengyel elnöki párt. Lech Kaczynskit és hitvesét, Máriát a Wawel-székesegyház kriptájában helyezték végső nyugalomra. Délután két órakor Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek és több püspök Mozart Requijemjére vonult be a Mária-templomba. A bíboros csaknem 700 vendég jelenlétében celebrálta a misét. A gyászszertartást több mint 150 ezren kísérték figyelemmel Krakkó utcáin, terein.
- Lech Kaczynski és Maria Kaczynska koporsójába beleíródott útitársaik sorsa is, akik őket katasztrófával végződő katyni látogatásukra elkísérték, és velük együtt életüket vesztették, valamint a katyni tömegsírokban fekvő lengyelek emlékezete is.

A gyászmisét eredetileg XVI. Benedek pápa személyes küldötte, Angelo Sodano bíboros vezette volna, de ő, több más állam képviselőjéhez hasonlóan a légtérzár miatt nem utazott el Krakkóba.

A szentmise után az elnöki házaspárt politikusok és barátok, valamint más felekezetű egyházi vezetők és is elbúcsúztatták. Lech Kaczynski sasos lengyel zászlóval, Maria Kaczynska lengyel nemzeti lobogóval borított koporsóját katonák vitték ki vállukon a templomból a főtérre, ahol tapssal fogadták őket.
A koporsókat ágyútalpon vitték a Wawel-székesegyházba, Lengyelország nagyjainak panteonjába.

A gyászmenetben csak a család, a barátok és lengyel vezetők kaptak helyet.

A Wawelhez érve megszólalt a székesegyház tornyában lévő12 tonnás Zsigmond-harang, amely csak a legfontosabb alkalmakkor, lengyel királyok koronázásakor és temetésekor kapott szerepet.

Az elnöki párt egy alabástromból készült közös szarkofágban temették el a székesegyház altemplomában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép