Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Menjetek
Angyalka r.rózsával.jpg
„A nemzetek nem halnak meg”– Sodano bíboros homíliája a lengyel elnöki pár temetésén
2010-04-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Április 18-án, vasárnap délután Krakkóban az egész nemzet gyásza kísérte Lech Kaczynski köztársasági elnök és felesége Maria állami temetését. Az ünnepélyes és rendkívül méltóságteljes szertartást a Wawel-székesegyházban tartották, ahol a nemzet nagyjai nyugszanak, és amelytől elválaszthatatlan II. János Pál pápa emlékezete.
A gyászszertartáson nem jelenhettek meg a világ vezető politikusai, mivel az Izlandból érkezett vulkáni hamufelhő miatt lezárták Észak-Nyugat Európa csaknem minden légterét. Így Angelo Sodano bíboros, a pápa személyes küldötte, a bíborosi testület dékánja sem tudott részt venni az elnök pár temetésén. Homíliáját Józef Kowalczyk érsek, lengyelországi apostoli nuncius olvasta fel. Ebben Sodano bíboros mindenekelőtt XVI. Benedek pápa közelségéről és szolidaritásáról biztosította az elnöki pár és a szmolenszki repülőgép szerencsétlenségben elhunyt további 94 áldozat gyászolóit, az egész nemzetet.

Emlékeztetett rá, hogy több mint ezer éve a szeretett lengyelek közössége szoros egységben van Róma egyházával. Az egyházi szeretetközösség szálait még tovább erősítette az az ajándék, amelyet a krakkói helyi egyház nyújtott az egész keresztény közösségnek II. János Pál nagy pápaságával.

A mai imatalálkozó egybe esik a sok tragédiát megélt lengyel nemzet történelmének szomorú órájával. A tapasztalat azonban azt tanítja, hogy ez a nagylelkű nép mindig nagy méltósággal válaszolt az élet megpróbáltatásaira. Mindig képes volt arra, hogy újból és újból megtalálja a társadalmi együttlét és a nemzeti egység útjait.

XVI. Benedek pápa ebben az órában megújítja jókívánságait a lengyel népnek: haladjanak tovább az egyetértés útján, tevékenyen működjenek együtt a többi néppel, hogy biztosítsák a világ számára a valódi civilizációt.

Az üzenet, amely Lengyelország történelmi fővárosából, Krakkóból a világ állam- és kormányfőihez szól, a remény üzenete a jövő számára.

Annak a reménye, hogy itt Európában, csakúgy, mint az egész világon, egyre szorosabbá válnak a népek közötti barátság és együttműködés szálai. Annak a reménye, hogy a nemzetek közötti egyre nagyobb szolidaritás megvalósul történelmük örömteli és szomorú óráiban is, tiszteletben tartva minden egyes nép önazonosságát és kultúráját.

„A nemzetek nem halnak meg” – ismételték különböző alkalmakkal a római pápák. A lengyel föld nagy szülötte, II. János Pál pápa, az ENSZ-nél tett látogatásakor, a személyek elidegeníthetetlen jogai mellett szólt a nemzetek jogairól is.

Most, a harmadik keresztény évezred elején, boldog emlékű II. János Pál pápánkhoz hasonlóan XVI. Benedek is szüntelenül emlékeztet a nemzetek közötti szolidaritás kötelességére, az emberi faj egységének alapelve fényében.

A lengyel köztársasági elnök és felesége, valamint a katyńi áldozatok emléke előtti tiszteletadás, járuljanak hozzá Európában és az egész világon az együttműködés és a béke új korszakának építéséhez.

A katolikus egyház elkötelezte magát, hogy részt vesz ennek a nagy ideálnak a megvalósításában. Elviszi a népekhez Krisztus evangéliumát, amely nagy erejű kovászként átalakít és megnemesít minden civilizációt.

Végül Angelo Sodano bíboros homíliájában a világ minden keresztényéhez szólt: a húsvéti időszak a remény ideje. Krisztus feltámadása kortársaink számára is a győzelem biztosítéka. A feltámadás világossága ragyogja be ma is az emberek és népek fájdalmának misztériumát. Olyan fény ez, amely a megpróbáltatásnak ebben a pillanatában is lehetővé teszi, hogy reménykedjünk Európa és az egész világ békés jövőjében.

Kedves lengyel barátaim: az Istenbe vetett hit legyen mindig támaszotok, emlékezzetek rá, hogy a 144-es zsoltár szavai mindig érvényesek: „Boldog nép az, amelynek az Úr az Istene”! – hangzott Sodano bíboros homíliája Krakkóban, a lengyel elnöki pár temetési gyászszertartásán.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép