Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kőszeg Evangélikus templom
Topor Márta:  Fények
Címerszentelés Mátraverebély-Szentkúton
2010-04-20 Forrás: Magyar Kurír
Negyven éve basilica minor a szentkúti templom – az évforduló és XVI. Benedek pápa megválasztásának ünnepe alkalmából április 18-án megáldották és a pápai címerrel együtt a bazilika főkapujánál helyezték el a kegyhely új címerét.
1970. április 18-án adta ki a Szentszék azt a dokumentumot, amely – az akkor az Esztergomi Főegyházmegyéhez tartozó – mátraverebély-szentkúti templomot, lelkipásztori jelentőségére való tekintettel, basilica minor rangra emelte. Az e titulust viselő templomoknak kötelessége nagyobb ünnepélyességgel megülni a Szentatya megválasztásának évfordulóját, saját címerük mellé pedig kihelyezhetik a pápai címert is.

A 40. évforduló és XVI. Benedek pápa megválasztásának ünnepe alkalmából Gyulay Endre nyugalmazott szeged–csanádi püspök leleplezte és megáldotta a nemzeti kegyhely új címerét, amelyet a Szentatya címerével együtt a bazilika főkapuja mellett helyeztek el.

Szentbeszédében a főpásztor történelmi példákkal utalt mindarra a gazdagságra, amely a péteri szolgálattal a Tibériás tavától indult, és a mai napig erősíti az egyházat s a magyar nemzetet. Kiemelte jelenlegi Szentatyánk világos útmutatását, amelyet már enciklikáinak témaválasztása is jelez: szeretet, remény, társadalmi megújulás. A nyugalmazott püspök megemlékezett a negyvenéves jubileumról is, utalva a helyi egyház Péter utódával való egységére.

A hívőközösség a szentmise végén a tedeum imádkozásával köszönte meg az Úristennek XVI. Benedek pápa szolgálatát, és a mindenszentek litániáját énekelve vonult a kihelyezett címerekhez. Itt hangzott el az az imádság, amelyet 40 évvel ezelőtt imádkoztak, a basilica minor rang kihirdetésekor, és amely ma sem vesztett aktualitásából:

"Könyörögjünk! Urunk és Istenünk! Hálatelt szívvel mondunk köszönetet, hogy megérhettük a mai napot, amikor ezt a szép templomot, ahová évszázadok óta tízezrek és százezrek zarándokolnak esztendőről esztendőre a Mennyekbe Fölvett Boldogságos Szűz Máriát köszönteni, Szentséges Atyánk, VI. Pál pápa a basilica minor címmel tüntette ki. A két évvel ezelőtt, a hit esztendejében megfogalmazott kérésünk a Szent István jubileumi év kezdetére teljesült. Különösen örülünk ennek, hisz az Árpádok véréből származó Szent László királyunkhoz fűzi a régi, kedves legenda búcsújáró helyünk keltezését. Tudjuk, hogy a basilica minor cím ma nem a külsőségekben nyilvánul meg, hanem a benső, lelkiekben. Akik idezarándokolnak Máriát köszönteni, azok elsősorban hitükben akarnak erősödni, a II. Vatikáni Zsinat szellemét és tanítását akarják elsajátítani, az Úr Testével és Vérével megerősödve akarnak tanúi lenni a világban Isten szeretetének, és akarják hirdetni mindenkinek Isten üdvözítő örömhírét, az evangéliumot. Urunk és Istenünk! Add kegyelmedet, hogy a szent magyarok útját járva 'hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek!'. Ámen.”

A két nemzeti kegyhely – Máriapócs és Mátraverebély-Szentkút – közös kezdeményezéssel igyekszik támogatni a Szentatya szolgálatát; a szolidaritási mozgalom mottója: Mondjatok áldást!
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép