Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendég



Képek a galériából

Szívemben
XVI. Benedek beszéde az Olasz Püspöki Konferencia „digitális világ”-ról tartott kongresszusán
2010-04-24 Forrás: Vatikáni Rádió
„Digitális tanúk. Arcok és nyelvezetek a cross-média korában” címmel április 24-én, szombaton véget ért Rómában az Olasz Püspöki Konferencia által szervezett országos kommunikációs kongresszus. A Szentatya a konferencia zárónapján beszédet mondott a résztvevőkhöz.
„Megköszönöm Angelo Bagnasco bíborosnak, az Olasz Püspöki Konferencia elnökének bevezető szavait, amelyekben kifejezte az egész olasz egyház közelségét és szeretetét apostoli tevékenységemért” – mondta nyitó gondolataiban a Szentatya. Ma a kommunikációs világ határai folyamatosan és gyors iramban nőnek, mely egyre jobban segíti és megkönnyíti az egymás közti tevékenységet. Azonban ez veszélyeket is hordoz magában, melyek a fejlődéssel azonos mértékben nőnek. Egyike ezeknek – ellentmondásos módon – az elhatárolódás azok között, akik ennek részesei és akik nem. Veszélyes a törvényes cselekedetek hitelesítése és az ellenőrzés, valamint az erkölcsi és szellemi relativizmus terén is.
Az Olasz Püspöki Konferencia által kezdeményezett tanácskozás célja, hogy ezt a jelenséget vizsgálja: a digitális világ résztvevőire irányítja a figyelmet annak érdekében, hogy ne tűnjön el az a képességük, mellyel embertársaik mélyebb megismerésére törekszenek és hogy ne essenek a felületesség csapdájába.
„Hogyan lehetséges ma újra felfedezni a másikat?” – teszi fel a kérdést XVI. Benedek. Az igazságban való szeretet – melyről a „Caritas in veritate” k. enciklika szól – mely Krisztus arcában tükröződik pontosan erre ad választ, s mely az egyház egyik nagy kihívása a globalizáció mindent elárasztó, hatalmas iramban fejlődő világában. A média fontos szerepet tölthet be ebben a helyzetben, nemcsak a kommunikációs lehetőségek nagy választéka és az információközlés jelentősége által, hanem azáltal is, hogy a személy és a közösség érdekében támogatja az egyetemes értékek tiszteletét. Az igazság, a közjó, az embertársi és az Isten iránti szeretet jegyében kell, hogy tevékenykedjen.
Az egyház nélkülözhetetlen feladata – hangsúlyozta a Szentatya –, hogy a médiában dolgozó hívek kutassák és fedezzék fel az új találkozásokhoz vezető utakat. Mindezt olyan módon kell megvalósítani, hogy embertársaink lelki szükségletei, az irántuk való figyelem és a velük való kapcsolat mindig megfelelő módon legyen biztosítva.
XVI. Benedek az Olasz Püspöki Konferencia által kezdeményezett kommunikációs kongresszuson mondott beszédének végén kiemelte: erősségünk abban van, hogy Egyház vagyunk, hívő emberek közössége, akik tanúságot tesznek a Feltámadt Krisztus örökké tartó győzelmének újdonságáról. Életünk során megnyílunk embertársaink felé, és önzetlenül felajánljuk magunkat. A pápa beszéde végén Szűz Mária és minden szent közbenjárását kérte és apostoli áldását adta a résztvevőkre.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép