Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kis Jézuska
XVI. Benedek
Még több hitelből virágzik a "debreceni csoda"
2008-11-20 Forrás: Hírszerző
40 milliós hitelt kényszerül felvenni a debreceni MODEM, bár úgy tűnik, képtelen lesz fizetni a kamatot és a törlesztőrészletet. Ezt a hitelt nyújtó pénzintézet is sejti, mivel kikötötte: csak akkor nyújt forrást a képzőművészeti galériának, ha a városi önkormányzat kezességet vállal. A város adósságállománya azonban már így is több mint 13 milliárd forint. Az ügyben pénzügyi vizsgálat indult. Heteken belül kiderül az igazság.
Pazarló gazdálkodással működik Debrecenben a több mint két éves Modern Művészeti Közhasznú Társaság - vélik az ellenzékben lévő MSZP-s és SZDSZ-es képviselők. Kovács László, a liberálisok önkormányzati képviselője azt mondja, hogy nem fogadták el a MODEM múlt évi beszámolóját, és pártja már évek óta azt mondogatja, hogy nem csak a beruházások hitelének visszafizetése fog gondot okozni, hanem a működési költségek is.

A nyitást követő eredményes gazdálkodást követően ugyanis 2007-ben veszteséges lett a galéria, jelenleg pedig több mint 40 millió forintos lejárt számlakövetelése van. Az önkormányzatnak többlettámogatásra nem futja, ezért maradt a hitelfelvétel. Gulyás Gábor, a MODEM vezetője pontosít: folyószámla hitelkerete lesz a társaságnak, arról bármikor leemelhetnek forrást.
Igaz a bank egy feltételhez kötötte a hitel folyósítását: az önkormányzatnak vállalnia kell a kezességet. Bár ezt a kisebbségben lévő, ellenzéki képviselők nem támogatták, a képviselőtestületen mégis átment a feltétel megszavazása.

A galéria felveszi, a város visszafizeti

A 40 milliót tehát a város fizeti vissza, amely Kovács László számítása szerint a Debrecennek évente több mint 5 millióba fog kerülni. Éppen annyiba, amennyit a MODEM fizet havonta az önkormányzatnak az épület bérléséért, mivel az ingatlan a városé. Az is igaz, hogy van még egy 960 milliós részlet a 3 milliárdból, ezt jövőre fizeti ki Debrecen.

A Fidesz viszont nem ennyire borúlátó, Papp László, a városi közgyűlés fideszes frakcióvezetője szerint ha a 2009. évi költségvetés engedi, visszafizeti a város a hitelt. Áprilisig egyébként is a törvényi kötelezettség miatt meg kell oldani a problémát. A központi büdzsé tervezetét tekintve viszont nehéz év előtt állnak a települések, bizonyos, hogy súlyos megszorítás várható. A 40 milliót tehát csak úgy tudná visszafizetni a város, ha forrásokat von el más területről.

A liberálisok szerint nincs mese, konszolidálni kell. A Kht. által készített tervből azonban kiderült, nincs honnan lefaragni. Az ellenzékben lévő szocialisták szerint a MODEM éves szinten több mint 200 milliós támogatást kap a várostól, ebből csökkenthető lenne a tartozás. A fideszes Papp László azonban úgy véli, hogy ez a kiállítások rovására menne.

Debrecen hitelállománya egyébként 2003 óta 10 milliárddal nőtt, idén eléri már a 13,9 milliárd forintot, költségvetési főösszege pedig 59 milliárd forint. Az adósságunknak a büdzséhez viszonyított aránya jóval alatta marad annak a 25 százalékos határnak, ami fölött az eladósodás már valóban nehezen kezelhető lenne - nyilatkozta korábban Kósa Lajos.

Túl sokba kerül a kultúra?

Szathmári Károly, az MSZP önkormányzati képviselője a Hírszerzőnek azt mondta, hogy a kialakult helyzetben felmerült a MODEM vezetőjének a felelőssége is. Szerinte ugyanis nem csupán a megnövekedett közüzemi díjak vitték el a pénzt, amelyről a polgármester, Kósa Lajos beszélt, hanem magas kurátori díjakat fizettek ki, indokolatlan autóbérlésre és gépkocsi mosásra is sokat költöttek. Az MSZP azt állítja, birtokába kerültek olyan információk, amelyek azt bizonyítják, hogy súlyos pazarlás történt, és ezért keletkezett több mint 40 milliós hiánya az intézménynek.

A Fidesz szerint viszont nem történt szabálytalanság, elvárás ugyanis minden saját tulajdonú intézménynél, hogy gazdaságosan működjön. "A város közgyűlése pénzügyi vizsgálatot kezdeményezett, ennek lejárta után kiderül, kell-e szankciókat alkalmazni" - közölte lapunkkal Papp László. A MODEM vezetője pedig azzal védekezik, hogy az üzleti tervben leírtakhoz tartották magukat és világosan kiderült, hogy a hiányt a költségvetés alultervezése okozta.

Úgy tudjuk, hogy a 3 milliárdba kerülő épület tervezésekor nem számoltak egy sor olyan elemmel, amely elengedhetetlen egy ilyen képzőművészeti központ kialakításánál. Így például azt sem lehetett előre betervezni, mekkora összeget visz el a hűtés-fűtés, vagy a világítási rendszer. "Ezek a költségek éves szinten 10 millióval szűkítik az 500 milliós költségvetést" - teszi hozzá Gulyás Gábor.

Kellett is, meg nem is

A képviselőtestületben egyébként komoly vita van arról is, hogy kellett-e egyáltalán a városnak ez az épület. A fideszes Papp úgy véli, hogy a MODEM szakmai tevékenysége komoly elismerést hozott a városnak, a szocialisták szerint viszont a Déry Múzeum közelében az önkormányzatnak van egy üresen álló, több 100 négyzetméteres épülete, amelyben elfért volna Antal Péter és Lusztig Sámuel gyűjteménye. "Az eredeti cél ugyanis az volt, hogy helyet biztosítsanak a több mint 3500 darabból álló kollekciónak. Az ingatlant néhány tízmillió forintból felújíthatták volna, és így nem kellett volna adósságba rohanni" - számolgat a szocialista képviselő.

Ellenérvéként szól viszont az, hogy ebben az esetben nem lehetett volna olyan megatárlata a városnak, mint a Leonardo vagy a Van Gogh, továbbá Az igazi Da Vinci című is tárlatot több mint 160 ezren nézték meg. Gulyás számításai szerint pedig ha nem lennének időszaki kiállítások a központban, 5 ezer látogatót sem produkáltak volna egy év alatt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép