Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent Kereszt Templom
Fatimai Szent Szűz
Létrehozták a Jáki Szaniszló Alapítványt Rómában
2010-04-26 Forrás: Magyar Kurír
A magyar származású, az Egyesült Államokban élt, a filozófia, a teológia és a katolikus kultúra terén kiterjedt, gazdag örökséget maga után hagyó szerzetes tudós 2009. április 7-én hunyt el Spanyolországban. Emlékére az Örök Városban rendezett konferencián a résztvevők megalapították a Jáki Szaniszló emlékét őrző alapítványt.
Kiváló elme, mély hit, nagy kreativitás, élénk gondolkodás, erős jellem és lelkes, nagy szív – így jellemezte Rafael Pascual, a Regina Apostolorum Pápai Egyetem filozófia fakultásának dékánja Jáki Szaniszló magyar bencést az emlékére rendezett nemzetközi kongresszuson. Egy év telt el a tudomány és a hit párbeszéde egyik legnagyobb képviselőjének halála óta. A fáradhatatlan kutató hatalmas művet hagyott hátra.

Az április 13-án megtartott nemzetközi tanácskozásról és a szervezet célkitűzéseiről Paul Haffner, a Pápai Gergely Egyetem tanára, az alapítvány elnöke tájékoztatta a Vatikáni Rádiót április 16-án: az alapítvány célja, hogy Jáki Szaniszló életén és munkásságán keresztül előmozdítsa a katolikus kultúrát, továbbá életben tartsa a bencés szerzetes emlékét és műveit, hiszen még számos, kiadásra váró írása van. A Regina Apostolorum Pápai Egyetemen megtartott tanácskozáson beírhatták nevüket egy aranykönyvbe azok a résztvevők, akik az új alapítvány tagjaivá kívánnak válni. A belépési lehetőség mindenki számára nyitott.

A tervek szerint minden évben konferenciát rendeznek a bencés tudós halálának évfordulója időszakában. Haffner kiemelte: felmerült a gondolat, hogy jövőre Pannonhalmán tartják a nemzetközi összejövetelt, mivel ez az apátság volt hitének és kultúrájának bölcsője. A későbbiekben pedig az Egyesült Államokban rendeznek konferenciát, ahol élete nagy részében élt, és ahol nagy tiszteletnek és elismerésnek örvend.

Az alapítvány egyik tevékenységeként az idei kongresszust követően is és a későbbiekben is kiadják az elhangzott előadások gyűjteményét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép