Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Rózsa
Jozef-Damiaan De Veuster (1840-1889)
Erdő Péter június 4-én szentmisét mond a nemzet lelki megújulásáért
2010-06-03 Forrás: Magyar Kurír
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június 1-jén és 2-án megtartotta nyári rendes ülését. Elhangzott, hogy Erdő Péter bíboros június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 90. évfordulóján este 6 órakor szentmisét mutat be a Szent István-bazilikában a nemzet lelki megújulásáért. A liturgia után a református, az evangélikus és a zsidó felekezet képviselői mondanak emlékbeszédet.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia június elsején és másodikán megtartotta nyári rendes ülését. Az azt követő sajtótájékoztatón a Magyar Kurír kérdésére Mohos Gábor, a konferencia titkára elmondta: a katolikus egyháznál a harangozás liturgikus célokat szolgál, ezért nem rendeltek el központi harangozást a trianoni emléknap alkalmából, mint ahogy azt tették a testvéregyházak. Azonban a harangozás nincs megtiltva a plébánosoknak. A parlament emlékülésén ugyanakkor felszólal Német László nagybecskereki püspök is (Délvidék).

A pénteken felavatandó verőcei „Kárpát Haza Temploma” kapcsán Mohos Gábor megjegyezte: a történelmi felekezetek olyan épületet tekintenek templomnak, amelyet ilyen célra püspökük felszentel, megáld. Ezért a „Kárpát Haza Temploma” számukra nem a szó szoros, keresztény értelmében vett templom. Ezzel kapcsolatban a történelmi felekezetek püspökei kiadtak egy közleményt is, melyben rámutatnak, hogy tévesen tüntették fel őket mint az ünnepség résztvevőit, és ugyan üdvözlik az emlékhely létrejöttét, az épület újpogány elemeket is tartalmazó szimbolikája miatt nem tekintik templomnak azt.

Immár hagyományosan a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen rendezik meg a szlovák–magyar engesztelő imanapot, idén június 26-án. Az ünnepi szentmisét 12 órakor Erdő Péter bíboros és František Tondra szepesi püspök, a Szlovák Püspöki Konferencia korábbi elnöke mutatja be. Mátraverebély-Szentkút ősztől jubileumi évvel emlékezik meg a kegyhely első temploma alapításának 800. évfordulójáról.A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre való feleletként elhangzott, hogy a Katolikus Egyház természetesen örül, ha Isten neve szerepel egy törvényben, ha a szövegösszefüggés összhangban áll hitével. Továbbá az MKPK elégedett azzal, hogy a népszámlálásról szóló törvénybe visszakerül a vallásra vonatkozó kérdés, hiszen ez a hagyomány, ezt a kérdést mindig feltették korábban, és Sólyom László köztársasági elnök is kiállt a kérdés feltétele mellett. Az új kormányban az egyházüggyel szakállamtitkári szinten foglalkoznak majd. Ezzel kapcsolatban Mohos Gábor kérdésre megjegyezte, örülnek neki, ha olyasvalakihez tartozik az egyházügy, akinek van súlya a kormányban.

A zsámbéki katolikus templommal kapcsolatos, a keresztes nővérek és a premontrei rend közt fenálló vitáról szólva a konferencia titkára kifejtette: a jogvita azért kezdődött, mert a nővéreké az épület, de a premontreiek működtetik az iskolát. Az MKPK az iskola fenntartása mellett foglalt állást, ugyanakkor a két fél folyó perről nem tud tájékoztatást adni, hiszen a szerzetesrendek önállóak, a per köztük folyik, abban nem vesz részt a püspöki kar.

Ugyancsak a sajtó érdeklődésére Mohos Gábor elmondta: a püspöki kar üdvözli, ha az új kormány az Állami Számvevőszék jelentése szerint kívánja kifizetni az egyházi iskoláknak járó pénzeket, és üdvözlik azon tervezett módosításokat is, hogy az egyházaknak átengedett iskolák után nem kell a költségetésbe külön összeget befizetniük az önkormányzatoknak, illetve hogy a nem egyházi tulajdonú ingatlanban működő egyházi iskoláknak nem kell „bérleti díjat” fizetniük.

Az MKPK ülésének első napján részt vett Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius, valamint Kurian Mathew Vayalunkal, a nunciatúra tanácsosa. Juliusz Janusz beszédében arra buzdította a püspökök testületét, hogy folytassák a társadalmon belüli és a szomszédos népekkel való kiengesztelődésért végzett lelkipásztori munkájukat. Kurian Vayalunkal röviden beszámolt a közel három hónapos Santo Domingó-i tartózkodásáról, amelynek során a katolikus egyház Haitit segítő adományainak koordinálása volt feladata. Erről és a magyar hívek nagylelkű adományainak felhasználásáról hamarosan bővebb beszámolóban ad hírt a püspöki kar sajtóirodája.

A konferencia egy korábbi ülésén döntött arról, hogy anyagi okok miatt nem tudja középhullámú frekvencián üzemeltetni a Magyar Katolikus Rádiót, ezért megpályázta a felszabaduló budapesti URH-frekvenciát. A pályázat méltánytalan eredményét követően a testület megvizsgálta, hogy a továbbiakban milyen frekvenciákra várhatók pályázati lehetőségek, amelyeken részt vehet a Katolikus Rádió.
A hetek óta tartó esőzések továbbra is súlyos károkat okoznak országszerte. A Katolikus Karitász egyházmegyei szervezetei révén folyamatosan jelen van a helyszíneken, ahol önkéntes munkával, adományokkal – élelmiszer, ivóvíz, fertőtlenítőszerek, takarók stb. – segítik a bajba jutott családokat. A Karitász e célra elkülönített bankszámlán várja továbbra is a lakosság nagylelkű adományait. A napokban ismét 14 tonna tartós élelmiszert szállít ki a szervezet, amely Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett a Jászságban és Győr-Moson-Sopron megyében is aktívan jelen van.

A konferencia elnöke tájékoztatta a püspököket Bogner Mária Margit, a XX. század első felében élt vizitációs nővér boldoggáavatási eljárásának helyzetéről, amely jelenleg az erények hősies gyakorlásának vizsgálatánál tart. Ezt követi majd egy csodás esemény kivizsgálása, amely az eljárás utolsó része. A konferencia mindenben támogatja ezt a boldoggáavatási ügyet.

Az ülés során mutatták be a most megjelenő Törésvonalak – Apácasorsok a kommunizmusban című interjúkötetet Bögre Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztésében. A szerzetesrendek szétszóratásának 60. évfordulójára megjelenő könyvben apácák emlékeznek vissza a kommunizmus alatti életükre.

A tavalyi évben meghirdetett Magyar Katolikus Kultúra programsorozat részeként a konferencia ismét megrendezi a Katolikus Kultúra Napjait október 4. és 9. között. Ennek központi rendezvénye október 8-án lesz Budapesten, Teremtés a tudományban és a művészetben címmel.

Végül a konferencia döntése értelmében a következő, őszi ülésen a testület kiemelt figyelmet szentel majd a családok lelkipásztori helyzetének és nehézségeinek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép