Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Közeli
Topor Márta  Tastevere főtere
A Kárpátaljai Református Egyház Zsinatának állásfoglalása a trianoni döntés 90. évfordulóján
2010-06-05 Forrás: Református Egyház
A Kárpátaljai Református Egyház Zsinata 2010. június 4-én Nagydobronyban tartott ülésén a trianoni döntés 90. évfordulója alkalmából a következő határozatot hozta.
A KRE Zsinata nagy örömmel üdvözli a Magyar Köztársaság Országgyűlésének döntését, hogy a nemzeti összetartozás napjaként emlékezzünk a kilencven évvel ezelőtt történt eseményre, a trianoni békediktátum aláírására. Aminek következtében szétszakították magyar nemzetünket.

A mai napon (június 4-én) kötelességünk megemlékezni a számunkra oly szomorú történelmi eseményről, a létünket korlátozó, nemzettudatunkat akadályozó rendelkezésről, a meghurcoltatásról, mely 90 évig elválasztott bennünket. De tudjuk, hogy olyan Istenünk van, aki tud ezen változtatni. Nekünk nem áll szándékunkban hasonló módon válaszolni, másokat megsérteni. Senki ellen nem hadakozunk, de egymásért tenni kívánunk. Mert összetartozunk. Ezt 2009. május 22-én a Kárpát-medencei reformátusok Debrecenben ki is nyilvánították.

Örülünk annak is, hogy Magyarországon kormánydöntés született a kettős állampolgárság megadásáról a határon túli magyarság számára. A magyar Országgyűlésben ezúttal nem egymástól elválasztó és gyűlölködő, hanem sebeket gyógyító döntés született, amivel az összmagyarság számára jövőt és emberséges közeget építhet. Hálásak vagyunk, hogy megadatik az a lehetőség, hogy Budapesttől keletre, a fizikai határokon túl élők is lehetünk magyar állampolgárok, hogy élhetünk nemzeti jogainkkal. Mert hazánk egy van: Magyarország, bár otthonunk Kárpátalja. Ne legyen soha egyetlen elszakított nemzetrész hátrányára sem nyelvi vagy kulturális öröksége! Ezúttal együttérzésünket fejezzük ki a Szlovákiában élő magyarokkal is, akik önhibájukon kívül atrocitásoknak vannak kitéve nemzetiségük miatt.

A KRE gyülekezetei szolidaritást vállalnak a belvíztől szenvedő emberekkel, s az anyagi segítség mellett készek a gátakra is kiállni, hogy a vészhelyzetben segítsenek nemzettársaikon.

Isten gondviselése velünk van! Krisztus a jövő! Együtt követjük Őt!

Nagydobrony, 2010. június 4.

A Kárpátaljai Református Egyház Zsinata
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép