Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Szent Márton
Francisco Coll y Guitart (1812-1875)
Krisztus keresztje Isten szeretetének végleges győzelme a világban lévő rossz felett. A világnak szüksége van a keresztre
2010-06-07 Forrás: Vatikáni Rádió
Június 5-én, szombaton délután fél 6-kor XVI. Benedek pápa a ciprusi főváros Szent Kereszt templomában szentmisét mutatott be, amelyen részt vettek a sziget latin szertartású papjai, szerzetesei, szerzetesnők, diakónusai, az egyházi mozgalmak képviselői. Homíliájában a pápa Krisztus keresztjéről elmélkedett.
A pápa azért jött el Ciprus katolikus híveihez Szent Pál apostol nyomában, hogy megerősítse őket keresztény hitükben és hirdesse az életet és reményt adó evangéliumi üzenetet. Homíliájának középpontjában Krisztus keresztje állt. Sokan feltehetik a kérdést: a keresztények miért ünnepelnek egy kínzóeszközt, a szenvedés, a vereség, a kudarc jelét? A kereszt valóban mindezt kifejezi. Azonban Krisztus miatt, akit üdvösségünkért keresztre feszítettek, mégis Isten szeretetének végleges győzelmét képviseli a világban lévő összes rossz felett. Egy ősi hagyomány szerint Krisztus keresztje abból a fából készült, amelyet Ádám fia, Seth ültetett el Ádám sírhelyén. Ugyanazon a helyen, a Golgotán, a Koponyák hegyén, Seth elültetett egy magot a Tudás fájából, amely a Paradicsomkertben nőtt. Az isteni Gondviselés akaratából a gonosz művét éppen saját fegyvere semmisíti meg.

A kereszt fája megváltásunk eszközévé vált. A szenvedés és a halál, vagyis a bűnbeesés következményei, egyben olyan eszközök lettek, amelyek révén a bűn legyőzetett.

A kereszt ezért sokkal nagyobb és titokzatosabb, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Valóban kínzó eszköz, a szenvedés és a kudarc jele, egyben kifejezi mindennek a rossznak a teljes átalakítását, végleges visszájára fordítását. A kereszt ezért a remény ékesszóló jele, amelyhez nincs fogható az egész világon. Szól minden szenvedőhöz, az elnyomottakhoz, a betegekhez, a szegényekhez, a kirekesztettekhez, az erőszak áldozataihoz. Felkínálja azt a reményt, hogy Isten, szenvedésüket örömmé változtathatja, elszigeteltségük szeretetközösséggé, haláluk életté válhat. Bűnös világunknak korlátlan reményt kínál fel – mondta homíliájában XVI. Benedek pápa.

A világnak ezért van szüksége a keresztre. A kereszt nem pusztán az ájtatosság egyfajta magánjelképe, nem egy társadalmi csoporthoz való tagság jelvénye. A reményről, a szeretetről szól, arról, hogy az erőszakmentesség legyőzi az erőszakot, a szeretet erősebb, mint a gyűlölet. A kereszt nélkül a világnak nem lenne miben reménykednie. Az emberek egymás iránti embertelensége még szörnyűbb formákban jelentkezne. Csak a kereszt vethet véget az erőszak ördögi körének. Semmiféle földi erő nem menthet meg bennünket bűneink következményeitől. Semmiféle földi hatalom nem győzheti le az igazságtalanság forrását. Szerető Istenünk üdvözítő műve a bűn és a halál valóságát a visszájára fordította. Ezt ünnepeljük, amikor dicsőítjük Megváltónk keresztjét.

A papok, szerzetesek, katekéták hirdessék Krisztust, legyenek bölcsességének és szeretetének közvetítői.

A papságnak szentelt évben a pápa arra buzdította a már felszentelt vagy szentelés előtt álló papokat, hogy kövessék Krisztus önzetlen szeretetének példáját. Amikor egyéni vagy közösségi mulasztásaikról tartanak lelkiismeret vizsgálatot, alázatosan ismerjék el, hogy az ártatlan Bárány szenvedte el értük a nekik kijáró büntetést.

A Szentatya végül a Közel-Kelet keresztényei felé fordult. Mindazok, akik a térség feszültségei miatt továbbra is tanúságot tesznek hazájukban Krisztusról, a remény rendkívüli jelét képviselik nemcsak a keresztények, hanem a régió minden lakója számára. Jelenlétük önmagában véve a béke evangéliumának ékesszóló kifejezése – mondta XVI. Benedek pápa szombat esti homíliájában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép