Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Angyal várakozva (A)
Szűz Mária a kis Jézussal
Egyedülálló esemény: a papság évét lezáró szertartásra eddig mintegy 15 ezer pap jelezte jelenlétét
2010-06-09 Forrás: Vatikáni Rádió
A legtöbben természetesen az olasz egyházmegyékből érkeznek, mintegy háromezren. Az angol és spanyol nyelvű papok kétezres létszám körül képviseltetik magukat. Rendkívül magas a francia papok száma is: 1227-en jelentkeztek idáig, közöttük számos püspök. A francia püspöki konferencia szóvivője, Bernard Podvin prelátus közleménye szerint a helyi egyház számára példátlan eseményről van szó.
Mindez azt bizonyítja, hogy az utóbbi hónapok eseményei nem homályosították el a papi szolgálat fontosságát. XVI. Benedek, anélkül, hogy elhallgatta volna a kérdés súlyosságát, rendkívüli bátorságot mutatott. Maga köré gyűjtötte az egész világ híveit, hogy radikális belső megújulásra buzdítsa őket. A papság éve vitathatatlanul arra ösztönözte a közösségeket, hogy visszatérjenek a forráshoz, a lényeghez. Több mint 50 ezer francia fiatal készül a 2011-ben Madridban megrendezésre kerülő Ifjúsági Napokra – a papság éve tehát már is meghozta gyümölcseit – nyilatkozta Bernard Podvin, a francia püspöki konferencia szóvivője.

A papság évének lezárása két fő mozzanatból áll. Június 10-én, csütörtökön este fél 9-kor kezdődik a Szent Péter téren az az imavirrasztás, amelynek első részét a Papi Kongregáció munkatársai vezetik. A Szentatya fél 10-kor érkezik a térre, majd Hummes bíboros, a Papi Kongregáció prefektusának üdvözlő szavai után imát mond. Az imavirrasztáson a Szentatya 5 pap kérdésére válaszol. A Miatyánk eléneklése után körmenetben hordozzák körül a téren az Oltáriszentséget. Csöndes adoráció és a pápai áldás után a Salve Regina eléneklésével zárul a csütörtöki imavirrasztás.

Június 11-én, pénteken, Jézus Szentséges Szívének ünnepén kerül sor arra a szentmisére, amelyen Rómában még soha nem látott nagy számban koncelebrálnak a papok: számuk 15 ezerre tehető. Mintegy 400 diakónus és pap végzi majd az áldoztatás szertartását. A liturgikus program néhány különlegessége: a szentmise elején a pápával együtt négy bíboros szenteltvízzel megáldja a hívek közösségét a bűnbánati szertartás részeként. XVI. Benedek homíliája után a papok megújítják fogadalmaikat, csakúgy, mint a nagycsütörtöki krizmaszentelő misén.

A Szentatya a szentmisén az arsi szent plébános kelyhét használja. A szertartás végén, a pápai áldás előtt, a Szentatya ismételten a Szűzanya oltalmába ajánlja a papokat a közelmúltban Fatimában használt formula szerint. Az aktusra a „Salus populi romani” (A római nép üdvössége), a római hívek körében különösen nagy tiszteletnek örvendő Mária kegykép eredeti példánya előtt kerül sor. A Szent Péter bazilika központi loggiáját Vianney Szent János képmását ábrázoló faliszőnyeggel borítják be. Az arsi szent plébánost XVI. Benedek a papság évének lezárásakor a papok védőszentjévé nyilvánítja.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép