Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

Angyalka imája (A)
Apró örömök
Akció helyett folyamatos jelenlét
2010-06-09 Forrás: Református Egyház
Öt nagy segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet létrehozta a Nemzeti Segélyvonalat, aminek célja az elmúlt hetek árvizei miatt bajba jutott honfitársaink megsegítése. Pál Sándornak, az MRSZ kuratóriumi elnökének azt a kérdést tettük fel, ami a nagyszerű kezdeményezést látva sokakban megfogalmazódott.
Miért hagyták ki a reformátusokat ebből az összefogásból?

Tény, hogy az MRSZ-t nem hívták meg ebbe az együttműködésbe. Mi arra gondolunk, hogy a régi nagy szervezetek között már régóta kialakult együttműködés van, ez ennek egy új formája. Másrészt az MRSZ szolgálata sok tekintetben olyan jellegzetességekkel rendelkezik, amelyekkel a többieké nem. Kissé fájó, hogy a „nemzeti” jelzőt kisajátítják. De az is látszik, hogy sok a végiggondolatlanság és a kapkodás a Nemzeti Segélyvonal körül, hiszen csak egy mobilhálózatból hívható. Mi mindenesetre együttműködünk mindenkivel, aki a bajba jutott embereken szeretne segíteni, mert a rászorulók terheinek enyhítésében nem ismerünk vetélkedést.

A sok segélyszervezet között mi lehet az, ami az MRSZ-nek sajátos profilt kölcsönözhet?

A gyülekezet központúság, a helyi közösségeinken keresztül történő segítés, az „egyházbaniság” mind ilyen jellegzetesség. Az alapelveink között szerepel, hogy az egyházban, a helyi közösségeken keresztül, a gyülekezetekkel összefogásban végezzük a tevékenységünket. Ennek köszönhetően a jelenlétünk nem akciószerű, hanem folyamatos segítségnyújtás lehet a rászorulóknak. Sajátosság továbbá az a testvéri közösségvállalás, egymásra figyelés, ami az egységes Magyar Református Egyházat jelenti és a Kárpát-medencében realizálódik. Rendkívül fontos elem a lelkigondozás, a bajba jutottak mentális terheinek enyhítése is.


A Tiszáninneni Református Egyházkerület az árvízi védekezésre és helyreállításra szánt adományokat a 11734004-20004453 számú, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) pedig a 10702019-85008898-51100005 számú számlájára várja.
A közleményben mindkét esetben kérik feltüntetni: árvízsegély. Az MRSZ (kapcsolattartó: Gilicze Réka, 30-748-6256) várja továbbá a tárgyi felajánlásokat is: nagy szükség van felnőtt és gyermekruházatra, cipőre és tartós élelmiszerre is. Az MRSZ munkatársai Miskolcon a Lévay József Református Gimnáziumban éjjel-nappali ügyeletet tartanak, Budapesten (Hungária krt. 200.) és Debrecenben (Füvészkert u. 4.) pedig munkaidőben várják a felajánlásokat.
A Nemzeti Segélyvonal a 1752-es számon hívható a Telekom és az Invitel hálózatából, de a Vodafone, a Telenor és az UPC sajnos nem szolgálja ki a Nemzeti Segélyvonalat. A telefonálók hívásonként 250 Ft-ot juttatnak az árvízkárosultaknak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép