Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Boldog Salkaházi Sára SSS
Mikro...
„Krisztus hűsége, a papok hűsége” – a papságnak szentelt évet lezáró események
2010-06-10 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa június 11-én, Jézus Szentséges Szívének liturgikus ünnepén, pénteken délelőtt 10 órai kezdettel mutat be szentmisét a Szent Péter téren a tavaly meghirdetett év lezárásaként, 91 országból érkezett 15 ezer pappal koncelebrálva. Az ünnepélyes szertartást a csütörtök esti imavirrasztás készíti elő, amely fél 9-kor kezdődik ugyancsak a Szent Péter téren. A Szentatya fél 10-kor csatlakozik a szertartáshoz, amelynek végén az arsi szent plébánost a papok védőszentjének nyilvánítja.
A papságnak szentelt évet lezáró eseménysorozat már szerdán megkezdődött Rómában a Falakon Kívüli Szent Pál bazilikában. Délelőtt Joachim Meisner bíboros, kölni érsek elmélkedése hangzott el a megtérés és a misszió témájáról. Hangsúlyozva a szentgyónás fontosságát a bíboros megállapította, hogy a szentség révén olyan élettérbe jutunk el, ahol csak Isten áll gondolataink középpontjában. Elmélkedését követően Claudio Hummes bíboros, a Papi Kongregáció prefektusa mutatott be szentmisét. Homíliájában utalt rá, hogy XVI. Benedek tavaly június 16-án hirdette meg a papság évét, Vianney Szent János halálának 150. évfordulójára emlékezve. Az év célja az volt, hogy a papok még jobban elkötelezzék magukat a belső megújulásra, ezáltal erőteljesebben tanúskodjanak az evangéliumról a mai társadalmakban.
Június 9-én, szerdán délután, a vatikáni VI. Pál teremben Tarcisio Bertone bíboros intézett beszédet a „Papok ma” összejövetel résztvevőihez. A találkozót a Fokoláre és a Schönstatt mozgalom, valamint a karizmatikus megújulás és más egyházi szervek hívták egybe. Magyarországról is jelen vannak a Fokoláre és egyéb egyházi mozgalmak képviselői.
Bertone bíboros, vatikáni államtitkár beszédében megállapította: az egyháznak és az emberiségnek olyan papokra van szüksége, akik egy új világ hiteles tanúi. Ez a világ Krisztus eljövetelével kezdődött el, és szüntelenül alakul. „Kedves pap barátaim!” – folytatta beszédét a bíboros államtitkár. Olyan időket élünk, amikor fájdalommal kell szembenéznünk a papság egyes tagjainak olykor súlyos hűtlenségével. Ezek rendkívül negatív hatást gyakoroltak az egyház hihetőségére. Ezért a pápa, amikor portugáliai apostoli útján az újságírók kérdéseire válaszolt, arról az üldözésről beszélt, amely magában az egyház belsejében születik.
Ebből a fájdalomból fakad gondviselésszerűen, hogy tudatára ébredünk: lelki megújulásra van szükségünk. Bátran kell követnünk a megtérés, a megtisztulás, a kiengesztelődés útját – írta XVI. Benedek 2010. március 19-én az ír katolikusokhoz intézett levelében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép