Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Mélykúti Szt. Erzsébet templom
Jézus Szíve-búcsú a Szatmári Egyházmegyében
2010-06-14 Forrás: Magyar Kurír
A Szatmári Egyházmegye számos pontjáról érkeztek idén is – szervezetten autóbuszokkal, csoportokban, családjuk társaságában, vagy egyénileg – a Jézus Szíve búcsúra, amely 111 éves múltra tekinthet vissza az egyházmegyében. Idén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatta be mindhárom – a Kálvária-templomban reggel zajlott román és német nyelvű, majd a Szatmárnémeti főterén bemutatott magyar nyelvű – szentmisét.
Schönberger Jenő püspök az egyházmegyei búcsú főmiséjének elején, mint egykori tanárát mutatta be Jakubinyi György érseket, akit – mint mondta – a Szatmári Egyházmegye adott Erdélynek és lett így a Gyulafehérvári Egyházmegye második érseke.

Jakubinyi György szentbeszédében Jézus Szívét a szeretettel azonosította: „Megszoktuk gyermekkorunk óta, hogy minden római katolikus templomban ott van Jézus Szentséges Szívének szobra vagy képe. Mi gyermekek, még nem is sejtettük, hogy mit is ábrázol, mit jelent, aztán amint növekedtünk, hittanórára jártunk, szüleink is megmagyarázták, hogy Jézus Szentséges Szíve a nagy szeretetet jelenti, amely Istent arra késztette, hogy megteremtse a világot, s a bűnbeesett emberiséget megváltsa.”

Jézus Szentséges Szíve elképzelhetetlen a Boldogságos Szűzanya szeplőtelen szíve nélkül: „Amikor Gyümölcsoltó Boldogasszonykor Gábor főangyal jelzi a názáreti Szűznek, hogy Isten kiválasztotta Őt, csak kéri a beleegyezését, hogy vállalja az Istenanyaságot. Amikor a Szűzanya kimondja Názáretben a szavakat – Íme az Úr szolgálóleánya, legyen nekem a Te igéd szerint –, abban a pillanatban a Szentlélek beárnyékolja és férfi nélkül, a Szentlélek erejéből, szeplőtelen szíve alatt megkezdi földi életét az érettünk emberré lett második Isteni személy.

Mint mondta, mind a hét szentség Jézus Szívéből fakad: „Harminchárom éven át dobogott ez a Szent Szív, itt a Földön, egészen nagypénteken délután három óráig, amikor a római százados átdöfi oldalát, hogy meggyőződjék arról, hogy már halott. Vér és víz folyik ki a Szent Szívből, jelezve fizikailag azt, hogy beállt a halál. Vér és víz különválik, de előrejelzi azt is, hogy a keresztség szentsége a víz, az oltáriszentség a szent test és a szent vér, és egyébként mind a hét szentség Jézus szent oldalából, a Szentséges Szívéből fakad.”

Prédikációja végén Jakubinyi György szeretetre szólított fel: „Az Úr Jézus új mértéket adott a szeretet parancsának. Az Ószövetség azt mondta: 'szeresd felebarátodat, mint önmagadat' – és ki nem szereti önmagát? Jézus ezzel szemben új mértéket ad a szeretetnek. Azt mondja az utolsó vacsorán: 'Szeressétek egymást, ahogy Én szerettelek titeket!' Nagyobb szeretete senkinek nincs annál, mint aki életét adja barátaiért. S az Úr Jézus ezt akkor mondta, nagycsütörtökön este, amikor másnap, a kereszten életét adta nemcsak barátaiért, hanem az egész emberiségért, a világ teremtésétől a világ végéig. Mindenkit megváltott, mindenkinek felkínálja az örök boldogságot, és csak tőlünk függ, hogy elfogadjuk-e.

Éppen azért mondhatjuk azt, hogy új parancs a szeretet parancsa. Az Úr Jézus ma is körbe akar járni a világban, mindenütt jót tévén. Ma is szüksége van lábakra, hogy felkeresse az elveszett bárányt; szüksége van vállakra, hogy vállára vegye ezt az eltévelyedett juhot és visszahozza a nyájhoz; szüksége van szemekre, hogy meglássa a szenvedőt; szájra, hogy tudjon a csüggedthez szólni, biztatni, hogy rámosolyogjon a szenvedőre és bátorítsa; fülekre, hogy meghallja a kétségbeesett kiáltását. Ezért szüksége van arra, hogy mi az Ő szeretetének a tanúi legyünk, hogy embertársaink a mi felebaráti szeretetgyakorlásunk útján érezzék meg azt: nem vagyunk egyedül. Van Isten, aki szeret minket, van Mennyei Atyánk – a gondviselő, a Szentlélek vezeti az egyházát, az Úr Jézus testvérünkké lett és van Mennyei Édesanyánk. (…) A felnőtt kereszténynek egyetlen egy ismertető jele van. Ahogy az Úr Jézus Azt mondta: 'Arról ismerik meg az emberek, hogy tanítványaim vagytok, ha szeretettel vagytok egymás iránt.'”

A szentmisén és a körmeneten több ezres tömeg vett részt. A búcsú szervezésében és lebonyolításában idén is nagy segítséget nyújtottak a különböző egyházmegyei lelkiségek, közösségek, csoportok.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép