Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Rio de Janeiro: Megváltó Krisztus szobor
Szent Miklós
Hatvan éve tombolt a terror Hatvanban
2010-06-16 Forrás: Magyar Kurír
A szerzetesrendeket feloszlató önkény 1950. június 19-én Hatvan városában érte el csúcspontját, ahol a ferenceseket szerető és féltő hívek élő kordont vontak a rendház köré, hogy megakadályozzák az ÁVH fegyveres különítményét a szerzetesek elhurcolásában. Erre emlékeznek az újhatvani templomban június 20-án.
Amikor a hatvaniak megtudták, hogy az ÁVH megszállta a kolostort, sok embernek eszébe jutott 1946 tavasza, amikor három ferencest hurcoltak el a rendházból. A barátokat szerető helybeli, főleg vasutas családok közt futótűzként terjedt a hír: „Újból elviszik az atyákat!" Egyre nagyobb tömeg vette körül a kolostort, az ávósok távozását követelték. Ekkor azok Pestről erősítést kértek, közben pedig gumibottal összeverték a ferences és a néhány nappal korábban oda internált piarista szerzeteseket.

A kolostor köré gyűlt emberek közül háromszázat Recskre és más internálótáborokba hurcoltak, 38 családot négy esztendőre kitelepítettek. A négy ferencest, köztük Kriszten Raffael házfőnököt, valamint két civilt június 20-án az Andrássy út 60-ba vitték. A vizsgálati fogság közel kilenc hónapja alatt testileg és lelkileg a legszörnyűbb kínzásoknak vetették alá őket. A bírósági tárgyalásnak nevezett színjátékra 1951. január 31-én került sor. A házfőnököt életfogytiglan tartó börtönre, a többieket 5-10 év közötti börtönre ítélték. Kriszten Raffael a rettenetes bánásmód következtében 53 éves korában, 1952-ben vértanúként hunyt el. Boldoggáavatási ügye már folyamatban van.

Az ünnepi megemlékezést június 20-án tartják az újhatvani a Szent István-plébániatemplomban. A szentmiséket ferences papok mutatják be: reggel kilenckor Papp Tihamér, este hatkor Kárpáti Kázmér lesz a főcelebráns. A misék után megkoszorúzzák a kolostorépület falán lévő emléktáblát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép