Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A kollonádok és a fény
Emléktábla a templomban  si.
„Ebből születhetnek új hivatások”
2010-06-16 Forrás: Magyar Kurír
A papság évét lezáró római rendezvénysorozaton június 9. és 11. között 18 ezer pap vett az egész világról. A több mint 50 fős magyar küldöttségből Kiss Imrét, a szeged-csanádi egyházmegye püspöki helynökét kérdeztük meg az eseménnyel kapcsolatban.
– Mit jelentett Önnek a papság évét lezáró római rendezvénysorozat?

– Megtapasztalhattam, hogy az egyház szép! Olyan egyházélményt jelentett a római rendezvénysorozat, ahol minden jelenlévő átélhette, fölfedezhette, hogy az egyház élő, fiatal, közösségi. Megtapasztaltam a Szentlélek jelenlétét úgy a bazilikákban tartott előadásokon, szentmiséken, mint a Szent Péter téren tartott virrasztáson és ünnepi záró misén. Biztos, hogy nem a számok a lényegesek, de lenyűgöző ereje volt annak, ahogy 18 ezer pap együtt misézik a pápával, és a jelenlévő 30-40 ezer hívővel mind egy szív, egy lélek vagyunk.

Az egyház katolicitását, egyetemességét éltük meg abban, hogy a világ minden részéről ott voltunk: Afrikából, Amerikából, Ázsiából, Óceániából... Kedves élmény volt, hogy rögtön a találkozó első estéjén Pakisztánból kaptunk sms-t egy ott szolgáló magyar fokolarinától: „Nagy örömmel követtünk benneteket Pakisztánból a neten, üdvözöljük az egész magyar csoportot! Istenben élve nincs távolság a világban! Rufin pakisztán püspök 15 kispappal, Lahore városában pedig 24 szerzetes pap volt együtt veletek a világhálón keresztül.”

Miután hazaértünk, az egyik pap azt mondta, hogy még soha nem tapasztalt meg ilyen nagy egységet a papok között, mint ezen a találkozón. Másik társunk így nyilatkozott: a pápa irántunk való szeretete, együttérzése, megértése azt értette meg velem, hogy ő nemcsak Péter utóda, hanem pap a papok között.

– A VI. Pál teremben tartott találkozó mottója: „A mai papok: Isten emberei, testvérek közt testvérek, új világ prófétái”. Ön hogyan ülteti át ezt a hétköznapokba ?

– Más szavakkal ez a mottó nekem ezt jelenti: személyes Isten-kapcsolat, testvéri közösség paptársakkal, hívekkel, illetve az az elkötelezettség, hogy mindenkivel szeretetre építsük a kapcsolatokat társadalmi szinten is. Az biztos, hogy egyedül nem megy sem a papi élet, sem a lelki élet. Zarándoklatunk is jó példa volt erre. Harmincan utaztunk egy busszal különböző egyházmegyékből, különböző lelkiségi mozgalmakból, különböző korú papok. Voltak köztünk idősebb, sőt komoly betegséggel küzdő paptestvérek is. A közösség segített és adott bátorságot, hogy válaszoljunk a pápa hívására, és elmenjünk Rómába. Az utat szervező testvérek valóban mindenre gondoltak, és ez biztonságot és békét jelentett. A közösség adott erőt, hogy mindenki, a beteg is, az idős is minden programon részt tudjon venni.

– Az Ön életében, papi szolgálatában milyen változást hozott a papság éve, és milyen elhatározásokkal, célkitűzésekkel indul tovább?

– A papság éve és különösen a papok világtalálkozója új reményt adott számomra és azt hiszem, sokunk számára az evangelizációhoz, azaz hogy a mai kor emberét el lehet érni, mert nyitott az evangéliumra.

Szeretném nagyobb elkötelezettséggel, nagyobb bátorsággal hirdetni az evangéliumot, meghívni a fiatalokat, felnőtteket az odaadott életre, a mély lelki életre, a szolgálatra. A papság éve után még jobban érzem, hogy papokkal, szerzetesekkel, világiakkal együtt kell dolgoznunk. Nem módszertani szempontból és célszerűség miatt, hanem mert ez Isten terve rólunk. Így tudunk igazi keresztény életet élni. Ez az, ami vonzó lehet. Ebből születhetnek új hivatások.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép