Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Angelika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

portré
Korona
Új tartományfőnök a magyar szaléziak élén
2010-06-18 Forrás: Magyar Kurír
Miután Albert van Hecke, hivatalban levő tartományfőnök felmentését kérte, Pascual Chávez szalézi rendfőnök június 16-án Manjooran Joseph Chummar Simont nevezte ki a Magyar Szalézi Tartomány élére. Simon atya a Magyar Katolikus Rádiónak is nyilatkozott.
A tartományfőnöki hivatal átadása a tartományi tanács következő ülésén, augusztus 15-én és 16-án történik Péliföldszentkereszten. Manjooran Joseph Chummar Simon indiai misszionárius 2005 őszén érkezett hazánkba. 2006-tól a frissen alapított kazincbarcikai Szent József rendház igazgatója és a tartomány formációs felelőse volt. A Magyar Katolikus Rádiónak adott interjújában megemlítette, hogy itt sokat foglalkozott szegénységben élő cigánygyermekek pasztorációjával.

Manjooran Joseph Chummar Simon 1961. május 24-én született az indiai Cheraiban (Kerala) egy hétgyermekes családban, három fiú- és négy lánytestvére van. Dél-Indiában nagyon régi és nagyon erős a keresztény közösség, szinte minden családból kerül ki pap vagy szerzetes. Édesanyjának három bátyja pap, így természetes volt számára, hogy a szerzetesi és papi hivatást kövesse. Tizenegy éves korában kezdett szaléziak által vezetett iskolába járni, első szerzetesi fogadalmát 1979-ben, örökfogadalmát 1986-ban tette le, 1990. április 21-én szentelték pappá.

Posztgraduális tanulmányait Rómában a Pápai Szalézi Egyetemen végezte, ahol ifjúságpasztorációt tanult. Tanulmányai elvégzése után a gunadalai jelöltházban volt formációs felelős, később igazgató, majd tartományi titkári posztot is betöltött.

Indiában is missziós területen dolgozott, de mindig szeretett volna külföldre menni misszióba. Szerzetesi fogadalmának 25. évfordulóján azt kérte elöljáróitól, hogy valóban misszióba mehessen, és így kiteljesítse hivatását. Elöljárói úgy határoztak, hogy Magyarországra küldik.

Ahogy a katolikus rádiónak mesélte, Indiában 2005-ben volt a szalézi rend százéves jelenlétének centenáriuma, aminek alkalmából a rendfőnök azt kérte az indiai szaléziektől, küldjenek 25 misszionáriust az egész világra. Simon atya először Rómába ment, és onnan küldték Magyarországra. Mivel Európáról már sokat tanult Indiában, nem volt „nagyon nehéz” idejönnie.

Nagyon kevesen, összesen negyvenen vagyunk szaléziek az országban, ebből csak harminc a magyar nemzetiségű – mutatott rá Simon atya, aki kiemelte a hivatásgondozás és az ifjúságpasztoráció, valamint a szegényekkel való foglalkozás szükségességét, fontosságát.

Ugyan kevesen vagyunk, de rengeteg tanár, pedagógus van, aki szívesen együtt dolgozik velünk – tette hozzá az új tartományfőnök, aki reméli, hogy sok misszionárius is a segítségére fog sietni a világ messzi tájairól.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép