Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Korona
Tőled tanultam
„Mindennapi kenyerünk - a klímaváltozás időszakában élve”
2010-06-22 Forrás: Református Egyház
Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (European Christian Environmental Network, ECEN) 2010. június 9-13. között tartotta 8. gyűlését Prágában, a Nemzetközi Baptista Teológiai Szemináriumban (IBTS). 23 országból több, mint 80 résztvevő tárgyalta a konferencia témáját: „Mindennapi kenyerünk - a klímaváltozás időszakában élve”.
A mindennapi élelmiszer fogyasztás és a klímaváltozás kapcsolatát számos megközelítésben hangsúlyozták a konferencián. Cseh tudósok és politikusok a közép-európai helyzetet mutatták be. Az UN-FAO (az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) szerint a húsfogyasztás nagyban hozzájárul az üvegházhatást okozó gázkibocsátáshoz. Ennek legfőbb okai az intenzív ipari marhatenyésztés, illetve a marhatakarmányként használt nagyszámú szójaültetvények miatti tömeges erdőirtás. A húsfogyasztás csökkentése tehát egy fontos eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az ECEN gyűlés megszívlelve ezt, csak vegetáriánus étellel szolgált az egész konferencia alatt. Fontos megértenünk azt, hogy a gazdasági irányítók áldozatai vagyunk, akik fogyasztás-függőkké tesznek bennünket. Ezeket a pszichológiai mechanizmusokat át kell törnünk ahhoz, hogy megforduljunk és tudatában legyünk annak, hogy a teremtésnek részei vagyunk és nem annak kihasználói.

Alaister McIntosh (kvéker és vezető skót teológus) a spiritualitás szerepéről beszélt, mint amely ahhoz szükséges, hogy maradandó változást hozhassunk létre. Krystof ortodox metropolita, a Cseh és a Szlovák Köztársaság ortodox egyházának vezetője azt hangsúlyozta beszédében, hogy a teológia és a teremtésvédelem közötti szoros kapcsolatok nélkülözhetetlenek. Libor Ambrozek, a cseh kormány korábbi környezetvédelmi minisztere az egyházak szerepét húzta alá, mint akik a civil társadalom tagjaiként vesznek részt a testületekkel és a hatóságokkal való párbeszédben. A főelőadók azon kérését, hogy a lélektan és a spiritualitás szempontjai foglaltassanak bele a teológiai teremtéstanba, az ECEN teológia munkacsoportja gondolta át. A csoport a papok és lelkészek, teológus hallgatók, tanárok és az egyházi munkások oktatására fókuszálva fogja folytatni ez irányú munkáját.

Más munkacsoportok az élelmezés, az öko-menedzsment és az életmódváltás gyakorlati témáin keresztül gondolták végig a klímaváltozás csökkentését elősegítő lehetőségeket. Új, Európát átszelő, kölcsönös megegyezésen alapuló társulások alakultak ki a különböző szintű tapasztalatokkal rendelkező egyházi szervezetek között. A Cseh Köztársaság egyházaiban is gyorsan fejlődött a környezettudatos munka az elmúlt években, amint ezt az előadások bemutatták.

A gyűlés egy levelet és egy imádságot küld az európai egyházaknak. A levél mellékleteként javaslatokat és ajánlásokat soroltunk fel, többek között azt a javaslatot, hogy európai szinten, az európai egyházak nevében erősítsük a környezetvédelmi témákat érintő közös érdekvédelmet és képviseletet. Az ECEN szándékában áll megerősíteni az Egyházak Világtanácsával, a Római Katolikus Püspöki Konferenciák Európai Tanácsával, és a Keresztény Diákok Világszövetségével fennálló munkakapcsolatot, mely szervezetek képviselői is részt vettek a gyűlésen.


További információk a gyűlésről: www.ecen.org

****

Az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (ECEN) olyan egyházi hálózat, amelynek célja a teremtésvédelem témájának előmozdítása. Az ECEN az Európai Egyházak Konferenciájának egyik eszköze, amelynek célja, hogy a természettel és a környezettel való kapcsolatról beszéljen a keresztény teológia és a keresztény életvitel perspektívájából.

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC, KEK) az európai országok több, mint 120 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus egyházának, valamint 40 társszervezet szövetsége. Az Európai Egyházak Konferenciáját 1959-ben alapították. Genfben, Brüsszelben és Strassbourgban vannak irodái.

***

A gyűlés megújította az elnökségét, amelynek során Dr. Kodácsy-Simon Esztert, a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoportjának vezetőjét megválasztották az ECEN elnökségébe.


Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép