Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
9 felhasználó online
0 tag, 9 vendégKépek a galériából

Jézus Krisztus
Idő
Kerekasztal-beszélgetést tartottak Rómában a keresztről
2010-06-24 Forrás: Magyar Kurír
„Értékek és a jog – a kereszt ügye” címmel szerveztek tanácskozást az olasz fővárosban, összefüggésben a június 30-án várható strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróság végső döntésével a kereszt iskolákban való kifüggesztéséről.
A „Keresztény humanizmus” elnevezésű szervezet által rendezett kerekasztal-beszélgetés középpontjában a hit és alapelvei, valamint a pozitivista jog, a természeti jog eredete és a vallási üzenet transzcendenciája állt. A résztvevők között voltak kormányképviselők, jogászok és újságírók.

A konferenciára üzenetet küldött Angelo Bagnasco bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke. Hasznosnak nevezte, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a feszület kifüggesztésének fontosságára az iskolákban, rámutatva az európai vallási hagyományra. A bíboros szerint a laicitás nem jelenti a vallási jelképek kizárását a közintézményekből: az iskolákból, a bíróságokról, a kórházakból és a börtönökből. Éppen ellenkezőleg. XVI. Benedek tanítására utalva hangsúlyozza: az egészséges laicitás esetén az állam a vallást nem egyszerű egyéni érzelemnek tartja, amelyet a magánszférába száműz, hanem úgy tekinti, mint nyilvános közösségi jelenlétet.

Ebből a szempontból megítélve a feszület kifüggesztésének legitimitását és értékét elismerni annyit jelent, hogy biztosítjuk a vallásszabadság tiszteletét, a népek hagyományait a szubszidiaritás alapelvével összhangban, amely meghatározó az államok és az európai intézmények kapcsolatában – írta Angelo Bagnasco.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép