Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Magyarok Nagyasszonyának engesztelő temploma
Mint a kis mécsesek
A Monte Mario dombi Rózsafüzér Szűzanyja nevű domonkos monostor története
2010-06-24 Forrás: Vatikáni Rádió
Majdnem pontosan kilencven év telt el azóta, hogy a domonkos rend első itáliai monostora Rómában a quirináliszi dombokról átköltözött a Monte Mario hegyére és az ottani, Rózsafüzér Szűzanyja megüresedett plébániáját foglalta el. Az eredeti monostort maga Szent Domonkos alapította 1221. február 28-án, néhány hónappal halála előtt.
A prédikátorok rendjének alapítója III. Honoriusz pápa megbízásából fogott hozzá, hogy a római szerzetesnővérek számára – akik addig klauzúra és rendi szabály nélkül éltek – egy reformált életszabályt teremtsen. Domonkos összegyűjtötte a Szent Szixtus kolostor nővéreit és különféle más házak szerzetesnővéreit, majd letelepítette őket a Quirinálisz dombján.
A pápák gyakran keresték fel ezt a monostort, ahol a Hágioszoritissza nevű ősi ikont őrizték, mely a bizánci képrombolás időszakában került Konstantinápolyból Rómába. A „Szent urna Szűzanyja” nevű ikon Máriát a Kisded nélkül ábrázolja, kezeit imádságra emeli és így prototípusa a közbenjáró és közvetítő Istenanya ikonnak. XIII. Benedek, majd IX. Piusz pápa is gyakran időzött a domonkosrendi nővérek kolostorában. XI. Piusz rendelkezett, hogy az olasz állam létrejöttekor 1871-ben elvett eredeti épület helyett a mai monostort kapja meg a rend. II. János Pál pápa 1986 novemberében kereste fel a klauzúrás domonkos nővéreket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép