Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Lépcsőkről
Miskolc Martin-Kertváros Református templom
Két új harangot kapott a békési református templom
2008-11-24 Forrás: Református Egyház
2008. november 15. ünnepi nap volt a békési reformátusok, de mondhatjuk, hogy az egész város életében: helyére került a két új harang, amelyek az 1944-ben hadi célokra elszállítottakat hivatottak pótolni. Az egyiket a nemrég elhunyt Szilágyi Erzsébet, a másikat a gyülekezet öntette.
A verőfényes napos, ámbár hűvös időben mintegy 700-1000 ember gyűlt össze a Széchenyi téren, hogy tanúja legyen ennek a történelmi eseménynek. A harangok megáldásának szolgálatát Sípos Tas Töhötöm, a Békési Református Egyházmegye esperese végezte, majd a 90.zsoltár, illetve több közkedvelt gyülekezeti ének hangjai mellett a két új harang egy daru segítségével levegőbe emelkedett. Amíg a szerelési munkálatok folytak, a gyülekezet a templomban istentiszteleten vett részt, amelyet megtisztelte jelenlétével Izsó Gábor, Békés város polgármestere, Erdős Norbert országgyűlési képviselő, alpolgármester, Pálmai Tamás, a helyi római katolikus egyházközség gondnoka, a KDNP megyei elnöke, illetve Szilágyi Zsófia, a nagyharang adományozójának lánya.
Sípos Tas Töhötöm esperes úr hirdette az igét a 135.zsoltár 3.verse alapján. Prédikációjában Isten gondoskodó szeretetéről beszélt, valamint arról, hogy ez a két új harang Isten házába fogja hívni az embereket. Katona Gyula lelkipásztor a torony új lakói öntésének történetéről számolt be a gyülekezetnek. 1917-ben a négyből három harangot elragadott a világháború, de ezeket a gyülekezet a Horthy-korszakban pótolta. 1944-ben a visszavonuló német csapatok két harangra tették rá a kezüket, de ezek pótlására hat évtizedet kellett várni. Az újraöntés gondolatát 2001-ben Szilágyi Erzsébet vetette fel, de a magas költségek miatt akkor nem sikerült a terv. A gondolat tavaly ismét felvetődött, és Szilágyi Erzsébet felajánlotta a 17,3 mázsa súlyú nagyharang költségeit, míg a kisharang (2,5 mázsa) megöntését a gyülekezetünk vállalta fel. A munkálatokkal a székelyudvarhelyi Lázár Imrét bízták meg. A harangok felszerelésével és villamosításával a meglévő 2 haranggal együtt - ugyancsak pályázat útján - Bukta András füzesabonyi vállalkozót bíztuk meg. Az új harangok felfüggesztésének statikus terveit Benedicty Gyula statikus tervező készítette el. A harangok öntése és felszerelése mintegy 14 milló Ft-ba került, amelyből 8,5 millió Ft-ot Szilágyi Erzsébet adományozott. A beérkezett adományok nem fedeztek minden költséget, így az adakozás folytatódik.
Az istentiszteleten a gyülekezeti énekkar is szolgált, majd Somogyi Anikó tanuló elszavalta Szilágyi Ferencnek, a volt gyülekezeti gondnok, Szilágyi Erzsébet emlékére írt versét. Az alkalom végén a gyülekezet tagjai a templom előtt meghallgatták az új harangok "énekét".
A harangok felirata:
A most elkészült legnagyobb, 17 mázsa 30 kg-os harangé:
"A harangot öntették Isten dicsőségére, szüleik: Szilágyi László és Kecskeméti Bondár Zsuzsánna emlékére gyermekeik: néhai Dr. Bárány László és felesége Szilágyi klára, Szilágyi Erzsébet és leánya Szilágyi Zsófia az Úr 2008. évében Orbán Viktor miniszterelnöksége és Katona Gyula vezető lelkészsége alatt."
A most elkészült legkisebb, 2 mázsa 50 kg-os harang felirata:
"Dicsérjétek az Urat!" Öntetett közadakozásból az Úr 2008. évében.

Mucsi András
presbiter
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép