Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
Nyírbátor Református templom
Őseink hite – Egyházművészeti kiállítás Debrecenben
2010-06-26 Forrás: Magyar Kurír
Őseink hite címmel állandó kiállítást nyitottak meg 2010. június 25-én a debreceni Szent Anna székesegyházban, amelynek legértékesebb darabjait a nagyközönség még nem láthatta.
Orosz Lőrinc prépost, a debreceni Szent Anna székesegyház plébánosa hosszú évek felújítási munkálatok után elérkezettnek látta az időt, hogy a debreceni Szent Anna plébánia gyűjteményéből, a felajánlások, ajándékozások anyagából „Őseink hite” címmel egy kiállítást hozzon létre, megmutatva a múlt értékeit.

A kiállítást Keresztesné Várhelyi Ilona muzeológus, a Szent Anna plébánia világi elnöke nyitotta meg. Gondolataiban kiemelte, a katolikus vallás vonatkozásában a történelem mostohán bánt ezzel a vidékkel, Debrecennel. Bár a levéltári és régészeti források a honfoglalástól a török időkig több mint harminc templomról és számos kolostorról tudnak Debrecen területén, többségük nyom nélkül eltűnt. A reformáció során katolikusok már nem telepedhettek le a városban. 1703-ban egyetlen római katolikus család élt itt. Majd a muzeológus hozzátette, néhány év múlva lesz a 300. évfordulója annak, hogy a katolikusok visszatértek Debrecenbe. Ez köszönhető Csáky Imre, váradi püspök bíborosnak, akinek hamvait a templom alatti kriptában helyezték el.

A kiállítás tárgyai, dokumentumai erről a három évszázadról, az 1700-as évektől napjainkig, vagyis a talpra állás időszakáról vallanak. A tárlaton megtekinthető olyan egyházművészeti alkotás is, amely ritkán, vagy soha nem volt látható. A kiállítás legértékesebb részét ezek a liturgikus tárgyak képezik. Különösen az 1750-ben készült barokk monstrancia vonja magára a figyelmet, amelyen az Eukarisztiában megdicsőített Krisztust családfájával Jákob nemzetségébe helyezi bele. A női kezek munkája nyomán az árnyalt tűfestésekkel, aranyhímzéssel készült miseruhák, liturgikus öltözékek, kiegészítők, oltárra szánt kézimunkák évszázadok távlatából is megelevenednek.

A megnyitó után a kiállítást Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök áldotta meg.

A kiállítás megnyitóján közreműködött a debreceni Szent László Kórus, Dobos Mihály karnagy vezetésével.

A tárlat a Szent Anna székesegyház emeleti helyiségeiben tekinthető meg szerdán, szombaton és vasárnap 9-12-ig és 14-17.30-ig.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép