Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XI. Leó
Angyal  liliommal (A)
Nem nyit ki többé a clevelandi magyar templom
2010-07-01 Forrás: Erdély.ma
A római katolikus egyház megszünteti a clevelandi Szent Imre templom működését. A magyar templom bezárásának indoka, hogy túl kicsi a közössége, ezért nincs elég pénz a fenntartásához. A helyi magyarok ennek ellenkezőjét állítják. Korábban a Bajnai-kormány is közben járt a templom további működtetéséért.
Végleg bezárják szerdán a clevelandi Szent Imre római katolikus magyar templomot – írta a Los Angeles Times. A 106 éves magyar templom az utolsó annak az 50 templomnak a sorában, amelyet Richard Lennon clevelandi püspök nyolc ohiói megyére kiterjedő egyházmegyéjében a racionalizálás jegyében bezáratott. A püspök a látogatottság csökkenésével, paphiánnyal és pénzügyi gondokkal indokolta döntését; sok templom működtetése állítólag ráfizetéses volt.

A Szent Imre templom bezárásáról arra hivatkozva hoztak döntést, hogy legalább kétezer lélek szükséges egy templom eltartásához és a magyar közösségnek csak hatszáz tagja van. A magyarok – akik tizenöt hónapja folyamatosan tiltakoztak a döntés miatt – viszont azt állítják, hogy el tudják tartani, és a templom nemcsak a hitéletben, hanem a közösségi életben is fontos szerepet tölt be. A hívek nagy tüntetést szerveztek szerdára, az utolsó délutáni misét követően.

Az előző magyar kormány közbenjárt a clevelandi magyar templom megmentése érdekében. Budapest levélben kérte a Szentszéktől, hogy ne zárják be a templomot. A Bajnai-kormány decemberben fordult a római katolikus egyház vezetéséhez, személy szerint a Vatikán „miniszterelnöki" rangú államtitkárához, Tarcisio Bertone bíboroshoz az ügyben.

A Los Angeles Times rámutatott: a római katolikus egyháznak az egész országban gondokat okoz a korosodó templomok fenntartása, a hívek száma csökken és az egyházat övező szexbotrányok is súlyosbítják a pénzügyi gondokat. Az egyház kétmilliárd dollár kártérítést fizetett a papi erőszakoskodások áldozatainak az Egyesült Államokban 1992 óta. Bostonban szintén több tucat templomot zártak be az utóbbi években.

Az újság szerint az Ohio állambeli Clevelandben évek óta tartó folyamat, hogy a városlakók kiköltöznek az elővárosokba; a katolikus templomok válsága a belváros lassú hanyatlását tükrözi. Az öreg templomokat kelet-európai bevándorlók építették; az 1900-as évek elején gyakran maguk a hívek emelték az épületeket. A templomok akkoriban társadalmi központként szolgáltak a közösségekben, ma már azonban ez nem így van, főleg az olyan öregebb templomok esetében, amelyeket időnként alig ötvenen látogatnak a vasárnapi miséken.

Egy magyar hívő, Ildiko Korossy – aki negyvenöt éve a Szent Imre templomban kötött házasságot – a lapnak elmondta: a templom jó állapotban van és elegendő hívővel rendelkezik. „Nem vagyunk pénzszűkében, a templomunk történetében soha nem kértünk kölcsön pénzt más egyházkerülettől.”

A Szent Imrén kívül korábban már egy másik magyar templomot is bezártak, így csak egyetlen templom marad a clevelandi magyar közösség számára. A püspök szerint ez is elég. Szóvivője azt mondta, hogy a három magyar egyházkerület egybeolvasztása 1200 családot érint, és még ez is elmarad a 2500-as átlagtól a városban. A templombezárások főleg etnikai közösségeket, a magyarokon kívül például lengyeleket és szlovéneket érintenek, akik szerint igazságtalanul bánnak velük.

Richard Lennon – aki általában rendőri kísérettel érkezik a misékre – 2006-ban lett clevelandi püspök, miután felügyelte a bostoni templomok bezárását; sokan olyan kívülállónak tekintik, akit csak azért küldtek a városba, hogy bezárassa a templomokat. A bezárt templomok sorsa bizonytalan. Az akroni Szent Hedvig templomot például egy drogrehabilitációs szervezet vásárolta meg 399 ezer dollárért. Jelenleg további huszonegy templomot kínálnak eladásra, összesen mintegy tízmillió dollárért. A Szent Imre templom ügyében a hívek a Vatikán döntésére várnak, amíg ez nem születik meg, nem adhatják el az épületet. Az egyházbezárások előtt a clevelandi egyházmegyében 224 templom szolgált ki 766 ezer katolikus hívőt, közülük mára 174 maradt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép