Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kiállítás képei
Vatikán kertje a Szűzanyával
A keresztények és muzulmánok közös szenvedése megerősítheti a béke iránti elkötelezettségüket – a pápa beszéde Irak új szentszéki nagykövetéhez
2010-07-02 Forrás: Vatikáni Rádió
Az utóbbi években Irakot tragikus erőszakos tettek sújtották, amelyek ellentétben állnak mind az iszlám, mind a kereszténység tanításával. A merényleteket az ártatlan muzulmán és keresztény lakosság ellen követték el. Ez a közös szenvedés megerősítheti a két vallás híveiben az elhatározást, hogy a béke és a kiengesztelődés érdekében tevékenykedjenek. Ez volt az egyik fontos gondolata annak a beszédnek, amelyet XVI. Benedek az Iraki Köztársaság új szentszéki nagykövetéhez, Habbeb Mohammed Radi Ali Al-Sadr-hoz intézett.
A Szentatya utalt rá, hogy az irakiak a március 7-én megtartott választásokon világosan kifejezték: a demokrácia útját kívánják választani. Az iraki nép összhangban akar élni egy igazságos, pluralista és mindenkit befogadó társadalomban. A megfélemlítési kísérletek ellenére az ország lakossága nagy bátorságról és eltökéltségről tett tanúságot, amikor nagy számban megjelent a szavazóhelységekben. Most arra van szükség, hogy mielőbb megalakuljon az új kormány, és a nép akaratának megfelelően megvalósulhasson Irak stabilitása és egysége.

Az új kormány feladata, hogy prioritásként kezelje a lakosság biztonságát, különös tekintettel a különféle kisebbségekre. A jogok között alapvetően fontos a vallás- és istentiszteleti szabadság tiszteletben tartása. Ez lehetővé teszi, hogy az állampolgárok a Teremtő képére és hasonlatosságára teremtett személyként élhessenek. Biztosítsák annak a lehetőségét, hogy az iraki keresztények őseik hazájában maradhassanak, illetve mindazok visszatérhessenek, akik kivándorlásra kényszerültek. A keresztények az egyház születésének kezdetétől fogva jelen vannak Ábrahám földjén, amely közös örökséget jelent a zsidóság, a kereszténység és az iszlám számára.

Bár a keresztények az iraki lakosság kisebbségét alkotják, értékes munkájukkal hozzájárulnak az ország újjáépítéséhez, gazdasági fellendüléséhez az egészségügy és az oktatás terén végzett apostolkodásukkal. Humanitárius programokban való elkötelezettségük különösen fontos segítséget jelent a társadalom építésében – mondta a pápa. Emlékeztetett Paulos Faraj Rahho érsek, valamint Ragheed Ganni atya alakjára, akik életüket áldozták embertársaikért. Végül XVI. Benedek megemlítette, hogy október 10-e és 24-e között kerül sor a Vatikánban a Közel-Kelettel foglalkozó különleges püspöki szinódusra, amely rámutat a keresztények bibliai földeken való szerepére és tanúságtételére, valamint lendületet ad a vallásközi párbeszédnek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép