Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Ezüst ereklyetartóban Szent Kereszt- és Szent Sír-ereklyével
Arad: Szabadság szobor
Sarlós Boldogasszony-¬napi búcsú Futásfalván
2010-07-03 Forrás: Erdély.ma
Tegnap, a hagyományokhoz híven Sarlós Boldogasszony napján a közigazgatásilag Torjához tartozó Futásfalván fogadalmi nagy búcsút tartottak. A népviseletbe öltözött moldvai csángómagyarok, akárcsak az előző esztendőkben, dr. Jáky Teodóz Sándor győri bencés paptanár vezetésével már előző nap megérkeztek Futásfalvára.
Tegnap reggel 8 órakor a kegytemplomban szentmisét celebráltak, utána gyóntatásra került sor. Az ünnepi szentmise pontosan 11 órakor a kegytemplom kertjében berendezett szabadtéri oltárnál kezdődött, ahol Tifán Lajos plébános házigazdaként köszöntötte Tamás József római katolikus püspököt, a környékbeli papságot, a vendégeket, a határon innen és túlról érkezett zarándokokat. Az ünnepi szentmisét Tamás József püspök a környékbeli papság koncelebrálásával tartotta meg.

Közreműködött a Kelemen Antal karnagy által vezényelt rétyi Kováts András Egyesület fúvószenekara, akik 1993 óta minden esztendőben jelen voltak a fogadalmi búcsún. A szentmise végén a Budapestről érkezett máltai lovagok képviselője bemutatta Szent István királyunk koronájának hű mását. A szentmise a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget, majd a több száz fős tömeg — lovasokkal, vezérkereszttel, templomi zászlókkal és a fatimai szűzanya szobrának másolatával az élen — a napokig tartó bő esőzések miatt csak a kegytemplomot kerülte meg, a tizenkét stációs Golgota kimaradt az idei búcsú programjából. A ma 11 órakor kezdődő megemlékező ünnepi szentmisét a néhai futásfalvi plébános, Bálint Lajos ny. érsek lelki üdvéért mutatják be.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép