Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Advent, Topor M.
Caravaggio festménye
Pápai káplánná neveztek ki két felvidéki lelkiatyát
2010-07-04 Forrás: Felvidék.ma
Pápai káplánná nevezte ki XVI. Benedek pápa a felvidéki Ďurčo Zoltán püspöki helynököt a Nyitrai egyházmegyéből és a párkányi esperes-plébánost, Magyar Károlyt.
Mindkét lelkiatya a Nyitrai egyházmegyében teljesít szolgálatot. VI. Pius pápa számfeletti titkos kamarás néven rendelte a pápa körüli szolgálatra a pápai káplánokat. VI. Pál pápa 1968. III. 28-ai rendeletében a pápai káplánokat a Pápai Kápolna és a pápai család tagjaivá tette. 1968-tól Őszentsége káplánja címet kapják az erre érdemesek és a Monsignore címet írhatják ki nevük elé.

Ďurčo Zoltán 1953. április 14-én született Vicsápapátin. 1976. június 6-án szentelték fel pappá, majd Gútán, Komáromban, Lekéren teljesített szolgálatot. Jelenleg Érsekújvár plébánosa. A Nyitrai Egyházmegyébe február 1-jétől a magyar nyelvű katolikus hívek szolgálatára püspöki helynökké nevezte ki Mons. Viliam Judák megyéspüspök az érsekújvári esperes-plébánost. Ďurčo Zoltán atya több éven át vezette a Jópásztor Alapítványt, amely a Komáromi Imanapok megszervezéséért és a felvidéki magyar kispapképzésért alakult meg.

Magyar Károly 1950. június 3-án született Zsitvabesenyőn. 1974. június 9-én szentelték pappá Pozsonyban. Káplánként Érsekújvárott szolgált. Plébánosi szolgálatot Nagy Pakán, Ekecsen, Vicsápapátin és Komáromban is ellátott. 2004-től Párkány esperes-plébánosa.

A hatályos szabályozás szerint a Szentszék jelenleg három egyházi kitüntető címet adományoz egyházmegyés papok számára szolgálataik és érdemeik elismeréseképpen: apostoli protonotárius, pápai prelátus és pápai káplán. Az apostoli protonotárius cím előfeltétele a betöltött 55. életév és 20 év papi szolgálat; a pápai prelátusé a betöltött 45. életév és 15 év papi szolgálat; a pápai kápláné pedig a betöltött 35. életév és 5 év papi szolgálat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép