Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Rembrandt: Krisztus a Galileai viharban
Búcsú
Arctalan erdélyi magyarok
2010-07-09 Forrás: Erdély.ma
Kígyót melengetett a kebelén Szent István magyar király, amikor ekképp hagyatékozott. Amikor az utódját arra biztatta, hogy jó szívvel fogadja be az idegen népeket a Kárpát-medencébe, a magyarok szép birodalmába.
„Ennélfogva megparancsolom neked,
fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan
gyámolítsad és becsben tartsad,...”
(Szent István intelmei Imre herceghez)


Mert a befogadottak marni kezdték az őshonosakat. Ebben a mardosásban addig mentek, hogy a kegyes szent kezéből kivétették a királyi jelképeket, és az államalapító arcát kivájatták az őt ábrázoló, köztéri műalkotásból.

Jellemző, hogy a piszkos munkát nem a jövevények, hanem a szent király vérei végezték el. Józan ember számára teljesen érthetetlen indíttatásból. Szolgalelkűségből? Megalkuvásból? Megfelelni akarásból? Nem tudni.

Miként azt sem lehet tudni pontosan, hogy kinek kell egy ilyen csonk? A román hatalom embereinek? A magyar érdekképviselet vezetőinek? Vagy annak a művésznek, aki erősen savanyú ábrázattal mutatta be alkotását?

Akinek a lelke pont olyan csonka lett, mint köztéri művének az ábrázata. Akinek arca olyanná vált, akár azoké a magyar véreinkké, akik naponta mennek el hasonló csonkok mellett. Megszokásból. Beletörődésből.

A Maros Megyei Bíróság épületének előcsarnokában megcsonkított, ősi címer fogadja az ott téblábolókat. Naponta. Kivájt belsővel. Szomorúan hirdetve a jövevények hálátlanságát és az őshonosok nemtörődömségét.

Pedig annak a Bethlen családnak nemesi jelképét örökítené meg, melynek a román törvényőrök eme szép épületet köszönhetik. Akik jövevények itt. Akiket oly becsben tartottunk, hogy ők tartanak immár idegennek minket.

Akárcsak abban az épületben, amelyet a Hangya Szövetkezet épületeként ismernek a marosvásárhelyiek. Amelyben az RMDSZ megyei vezetősége székel. Mely testület tagjai szinte naponta belépnek a kovácsoltvas ajtón.

Azon a főbejáraton, amely Erdély címerével büszkélkedhetne. De inkább szégyenkezik. Mert a turul fejét ismeretlen kezek leszakították. Tőből.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép