Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Tiziano: Urbinói Vénusz
Kell beszélni a halál utáni életről
2010-07-11 Forrás: Erdély.ma
A halál utáni életről szólt előadásában a bibliai tanítás alapján az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Pap Géza Nagyváradon. A Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében – akár a hét többi napján – szép számban jelentek meg érdeklődők. Az esemény jellegéből adódóan persze nagyrészt lelkipásztorok és vallástanárok, hiszen a Sulyok István Teológiai Tudományok Intézete az Élő egyházi hagyomány és az egy szükséges dolog címmel számukra tartott nyári továbbképző tanfolyamot a héten.
A nagyváradi Teleki utcai püspöki palotában tegnap is áhítattal kezdődött a rendezvények sora. Ezután a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkezett Péter Éva egyházzenész a gyülekezeti énektanítás módszertanáról szólt előadásában. A Bartók Béláról elnevezett emeleti terem előtt a Confessio.ro nevű internetes keresztyén szakkönyvesbolt kötetei közül lehetett vásárolni. Amint a portál képviselője, Csabay Árpád váradi evangélikus–lutheránus segédlelkész elmondta, a könyvkereskedés 600 címmel rendelkezik. Ökumenikus jellegűek a könyveik, így református, római katolikus, evangélikus és unitárius kiadványokat egyaránt forgalmaznak.
Arra, hogy Mi vár reánk a halál után? előadásában válaszolt Pap Géza erdélyi református püspök. Értekezésében a szentírásbeli igék alapján az egyén halála és Krisztus visszajövetele közötti időszakot mutatta be, továbbá rámutatott az ezzel kapcsolatos téveszmékre. A laikus számára is érthető, valamint érdekfeszítő előadásának következtetésében megfogalmazta, hogy a földi élet után a kiválasztottak azonnal Krisztushoz kerülnek, tehát a lélek tovább él, mégpedig a Megváltóval való közösségben. Ez az együttlét testnélküliséget feltételez, mindazonáltal aktív létet jelent, és legfőbb jellemzője a várakozás a végső ítéletre. A kérdések rendje következett, ebben a lelkipásztorok egyike rámutatott, hogy az erdélyi–partiumi néptudatban él egyfajta keresztyén-pogány tudat, az unokában például a nagyapát vélik felfedezni. Válaszában a püspök rámutatott, hogy az ilyen lélekvándorlási hit meglétéből arra kell következtetni, hogy a lelkek pásztorai nem végezték megfelelően a feladatukat, azaz nem tudatosították, hogy a lelkek nem újraszületnek, hanem továbbélnek Krisztusban. Sokkal többet kellene beszélni a halál utáni életről, hiszen ez a téma is tabuvá vált napjainkra, holott ez a hitünk lényege – fogalmazódott meg a beszélgetésben, amely után a vendéglátók nevében Hermán M. János könyv- és borajándékkal köszönte meg a szomszédos egyházkerület vezetőjének a szolgálatát.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép