Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  Pápák...
XV. századi épületegyüttesre utaló nyomok kerültek elő Csíksomlyón
2010-07-13 Forrás: Magyar Kurír
Befejezték a munkát a régészek a csíksomlyói kegytemplom mellett zajló ásatásoknál. Megtisztították a felszínre került falmaradványokat, méréseket végeztek, rajzoltak, dokumentáltak.
„Egy 25x10 méteres területen van letisztítva a felület, és jól kirajzolódnak a falmaradványok. Az általunk feltérképezett terület északi oldalán előkerült egy XVIII. századi cinteremfal, amelyhez 1778-ban építették hozzá az újabb nyomdának az épületét” – erősítette meg Darvas Lóránt régész a munkálta kezdetén feltételezetteket.


15. századi épületegyüttesre utaló nyomok bukkantak elő Csíksomlyón, a Kegytemplom közelében.

Befejezték a munkát a régészek a csíksomlyói Kegytemplom szomszédságában. Megtisztították a felszínre került falmaradványokat, méréseket végeztek, rajzoltak, dokumentáltak. „Egy 25X10 méteres területen van letisztítva a felület, és jól kirajzolódnak a falmaradványok. Az általunk feltérképezett terület északi oldalán előkerült 18. században, Lostainer alaprajzán is szereplő cinteremfal, amelyhez 1778-ban építették hozzá az újabb nyomdának az épületét.” – erősítette meg Darvas Lóránt régész a munkálta kezdetén feltételezetteket.

Amint kiderült, az egykori nyomdaépületnek csak fele esik bele a most kutatott területbe, ezért végül is letettek arról, hogy a macskakövezésben bemutassák az falak helyét. „Továbbá kiderült, hogy a cinteremfalra merőlegesen is van egy falunk, aminek nem tudjuk még a szerepét, valószínűleg, hogy ez a kolostor övező kerítőfal, amely kötésben volt a cinteremfallal, tehát egykorúak kell legyenek. Ehhez a falhoz épült hozzá egy minimum háromosztatú épület, amely nagyobb is lehet, ugyanis nem tudjuk, hogy déli irányban meddig terjed ki ez az épületegyüttes.

Tovább, déli irányba haladva a fal tisztítása közben egy villanyvezetéket találtunk, és kiderült, hogy alatta van még egy fal, ezt akaratlanul tártuk fel, ezért egy kisebb szelvényt kellett nyitnunk. Kiderült, hogy egy latrinára találtunk rá, és hogy 15–16. századi feltöltése van, illetve mellette a járószintek egyértelműen a 15 századra utalnak. Tehát ezek az épületegyüttesek tulajdonképpen már a 15. században működtek, és már ekkor egy kifejlett kolostorról beszélünk, amely számos melléképülettel rendelkezhetett.”

A datálást kerámia és kályhacsempe töredékek segítették, keverve 15. századi, sőt 14. századi cserépanyag is került elő, valamint kisebb fémdarabkák, amelyekről esetleg tisztítás után tudhatunk meg többet, mondta a régész, hozzátéve, hogy most már átadják a terepet, kezdődhet a macskaköves burkolat lerakása.

Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép