Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Telizsák
Fohász, Topor M.
XVI. Benedek pápa beszéde a cilíciai apostoli örmény egyház katholikoszához
2008-11-25 Forrás: Vatikáni Rádió
I. Aram november 23-27. között a pápa vendége a Vatikáni Szent Márta házban. Az örmény delegáció, köztük hat érsek és két püspök november 24-én, hétfőn délelőtt lerótta tiszteletét Isten Szolgája, II. János Pál pápa sírjánál a Szent Péter bazilika altemplomában, majd imádkozott a bazilika Világosító Szent Gergelyről, az örmények apostoláról elnevezett udvarában.
A hétfői alkalom után az örmény katholikosz a szerdai általános kihallgatáson újra találkozik a Szentatyával. I. Aram római tartózkodása során megbeszélést folytat Walter Kasper bíborossal, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnökével és a dikasztérium más képviselőivel, valamint Jean-Louis Tauran bíborossal, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökével.
Itt emlékeztetünk rá, hogy az örmény egyház két katholikátusra oszlik: az etchmiadzini és a cilíciai. A megkülönböztetés történelmi okokra vezethető vissza, azonban egy egyházat alkotnak.

XVI. Benedek pápa beszéde elején emlékeztetett arra, hogy találkozása I. Arammal, folytatása annak a korábbi látogatásnak, amelyet a katholikosz II. János Pálnál tett 1997 januárjában. A kölcsönös találkozások az utóbbi években közelebbi kapcsolatok kialakulását eredményezték a katolikus egyház és az örmény apostoli egyház között.

A Szent Pál-év alkalmából I. Aram látogatást tesz a Falakon kívüli Szent Pál bazilikában is, ahol együtt imádkozik majd az ott élő monasztikus közösség tagjaival. A pápa ezzel kapcsolatban utalt az örmény szentekre, vértanúkra és teológusokra, akik gazdagították az egész egyház örökségétAz örmény nép hitét és vallásos áhítatát a számos vértanú emléke erősítette, akik tanúságot tettek az Evangéliumról az évszázadok során. A Szentatya annak a kívánságának adott hangot, hogy ennek a tanúságtételnek a kegyelme formálja továbbra is az örmény kultúrát. Élesszen továbbá Krisztus követőiben egyre nagyobb bizalmat a kereszt üdvözítő és életadó ereje iránt.

XVI. Benedek beszédében szólt az ökumenikus kapcsolatokról is. Reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd tovább halad és tisztázza a teológiai kérdéseket, amelyek a múltban elválasztották a két egyházat egymástól, de ma nyitottabbnak tűnnek a megegyezés irányában.
Meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzetközi bizottság jelenlegi munkája, amely „Az egyház természete, tanítása és küldetése” témával foglalkozik, megfelelő kontextusba tudja majd helyezni a teológiai párbeszéd sajátos kérdéseit és megoldást talál rájuk. Az apostoli hagyomány növekvő megértése és értékelése - amelyben osztozunk - hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tegyünk tanúságot közösen azokról a spirituális és erkölcsi értékekről, amelyek nélkül igazságos és emberséges társadalmi rend nem létezhet – hangsúlyozta a pápa. Új és gyakorlati eszközöket kell találni, hogy kifejezésre jussanak azok a közös nyilatkozatok, amelyeket a két egyház képviselői már aláírtak.

Végül a Szentatya imáiról biztosította I. Aram örmény katholikoszt és mély aggodalmának adott hangot a libanoni és a közel-keleti népek sorsa miatt. Utalt a keresztények elleni erőszak és üldözés felerősödésére a térségben. A béke akkor épülhet csak a szolidaritás, az igazságosság és a személy, valamint a népek jogai tiszteletének szilárd alapjaira, ha az érintett országokat bevonják saját sorsuk alakításába és a különböző etnikai csoportok, valamint vallási közösségek elfogadják és kölcsönösen tisztelik egymást – zárta XVI. Benedek I. Aram örmény katholikoszhoz intézett beszédét.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép