Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Marcali Szent Orbán kápolna
XVI. Benedek
Vatikáni euró a pápa arcmásával
2010-07-23 Forrás: Erdély.ma
2002 óta először használják fizetési eszközként a pápai állam pénzét. XVI. Benedek arcképe díszíti az új vatikáni ötvencentest. Mostantól ezzel fizetik ki a visszajárót a Vatikán területén található üzletekben. 2002 óta először használják fizetési eszközként a pápai állam euróját, melyet eddig kizárólag az érmegyűjtőknek szántak. Nem kell átlépni a Vatikán falait. Elég képeslapot vagy bélyeget vásárolni a Szent Péter tér oldalában található vatikáni postán, és máris az egyházfő arcképével díszített euró lesz a kezünkben.
Olasz vagy más európai ország eurójával fizetünk, és a visszajáró aprót vatikáni centben kapjuk meg. Ezentúl minden vatikáni kasszánál fejenként két darab vatikáni ötvencentest adnak a visszajáró összegben. Ha ennél nagyobb vagy kisebb címletre van szükség, akkor maradnak a szokásos érmék.

A pápai ötvencentessel a Vatikán elkezdte használni a saját euróját. A vatikáni gyógyszertártól a vatikáni benzinkútig és a vatikáni múzeumig mindenhol a pápai állam fémpénzével fizetnek. Az egyik oldalán az összeg, a másik oldalán XVI. Benedek profilja látszik körülötte a Citta del Vaticano 2010 felirattal.

Az előre be nem jelentett pápai euró meglepetést és örömet okozott a Vatikánban vásárló olaszoknak és turistáknak. Amikor észrevették, és a hír elterjedt, azonnal megkezdődött az egyelőre még különlegességnek számító pápai aprópénz vadászata. Néhány héten belül azonban ugyanolyan euró lesz, mint a többi.

Vatikán állam 2002-ben csatlakozott az eurózónához. A pápai pénzverdéből azóta csak euró került ki, először II. János Pál, majd XVI. Benedek arcképével. A vatikáni eurókat és centeket azonban eddig kizárólag az érmegyűjtők láttak. A vatikáni postahivatalban és interneten voltak megvásárolhatók. A vatikáni eurókat tartalmazó aranyozott díszkiadásnak – melyben az egycentestől a kéteurósig az összes vatikáni fémpénz megtalálható – az értéke meghaladja a 700 eurót.

Brüsszel 2009 decemberében figyelmeztette a Vatikánt saját eurói forgalomba hozatalára névleges értékükön. Az EU arra is felszólította a pápai államot, hogy az eddigi eurómennyiség kétszeresét verje, összesen 2,3 millió eurót.

A pápai állam nem vonta ki magát az EU felszólítása alól: 2010-ben már kétmillió darab eurót állított elő a vatikáni pénzverde. Forgalomba egyelőre viszont csak az ötventcentest hozták, a Vatikán el akarja kerülni, hogy eurói elveszítsék értéküket a nemzetközi érmepiacon.

Pedig Rómában olaszok és turisták is már a pápai egy- és kéteuróst várják.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép