Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Patak, A.
Nagy várakozás előzi meg a Vatikáni Könyvtár szeptemberi megnyitását
2010-07-27 Forrás: Vatikáni Rádió
Szeptember 20-án több, mint három évig tartó felújítási és átalakítási munkát követően újra megnyílik a Vatikáni Apostoli Könyvtár. Kéziratok, levéltári dokumentumok, könyvek, nyomtatványok, rajzok, pénzérmék és érmek: a világ egyik leggazdagabb gyűjteménye, melyek újra a kutatók és tudományos munkát végzők rendelkezésére állnak. A három év alatt korszerűsítési fejlesztéseket is végeztek, melynek folyamán elektronikus belépőkártya, vezeték nélküli wi-fi, internetes on-line katalógus, továbbá új biztonsági eljárások lépnek majd érvénybe.
Cesare Pasini, a Vatikáni Könyvtár prefektusa rádiónknak adott interjújában elmondta, hogy szeptember 13-án, sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a 3 év alatt folytatott munka részleteit. Raffaele Farina bíboros, a Római Szentegyház Könyvtárosa bemutatja a teljes munkafolyamatot, mely nemcsak e három évről szól, hanem az előzményekről és a jövőbeni tervekről egyaránt.

Ilyen többek között a könyvtár új olvasóterme, a Sixtus-terem néhány éven belüli megnyitása. A Sixtus-terem 1590 óta egészen XIII. Leó pápaságáig, vagyis mintegy 300 éven keresztül őrizte a Vatikáni Könyvtár egyes dokumentumait, melyeket most egy klimatizált, megőrzésre alkalmas helységbe csoportosítottak át. Ezáltal lehetővé válik, hogy ez a csodálatos, a történelemről és a kultúráról tanúskodó terem a kutatók munkáját tegye még szebbé. A sajtótájékoztatón természetesen jelen lesznek mindazok, akik anyagi hozzájárulással segítették a Könyvtár megújulását.

A Könyvtár gyűjteményének digitalizálásáról Cesare Pasini prefektus elmondta, hogy a sikeres próbákat követően a rendszer készen áll elindítására, mely lehetővé teszi a könyvtár anyagának számítógépes elérését. Egyelőre úgy tűnik, hogy 2011-től lehet majd a szolgáltatást teljes mértékben használni, melyet folyamatosan bővíteni fognak, de már szeptembertől el lehet érni egyes dokumentumokat – számolt be Cesare Pasini, a Vatikáni Apostoli Könyvtár prefektusa az intézmény szeptemberi megnyitásának alkalmából.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép